Publică un anunț
piatasud.md

CNAM a majorat finanțarea în anul 2023 a serviciilor de intervenție timpurie la copii

CNAM a majorat finanțarea în anul 2023 a serviciilor de intervenție timpurie la copii

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a alocat o sumă substanțial mai mare anul acesta pentru serviciile de intervenție timpurie la copii decât anul trecut. Astfel, în bugetul de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost prevăzute 16 milioane de lei pentru acest scop, ceea ce reprezintă o creștere cu 11 milioane de lei față de suma inițială.

Această majorare a sumei contractuale a fost determinată de creșterea necesităților în servicii destinate copiilor de 0-3 ani cu nevoi speciale. Bugetul pentru acest tip de servicii a fost estimat în urma mai multor ședințe desfășurate cu specialiștii în domeniu pe marginea acoperirii teritoriale cu asistență specializată, numărului de copii și volumului de servicii necesare.

În acest an, s-a majorat și numărul de prestatori contractați pentru acordarea intervențiilor timpurii la copii. Totodată, a fost extinsă aria de prestare a acestui tip de servicii acoperite de asigurarea medicală obligatorie. Ele vor fi oferite și în raioanele Ungheni și Cahul.

Din cei zece prestatori contractați la nivel național, șase sunt instituții medicale publice (Institutul Mamei și Copilului, Centrul Republican de Reabilitare pentru Copii, Centrul de Sănătate Criuleni, Spitalul raional Florești, Centrul de Sănătate Ungheni, Centrul de Sănătate Cahul), iar patru – asociații obștești (Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel”, Asociația pentru Asistența Copiilor cu Deficiențe „ASCODE”, Asociația Obștească „Moldova AID”, Fundația „Tony Hawks Centru”) care oferă întregul spectru de servicii necesare copiilor cu nevoi speciale.

Pentru a beneficia gratuit de intervenții timpurii oferite de echipa multidisciplinară, părinții/îngrijitorii legali ai copiilor de 0-3 ani cu nevoi speciale urmează să se adreseze la instituțiile specializate menționate mai sus.

Printre obiectivele CNAM se numără sporirea accesului populației la servicii de sănătate, diversificarea spectrului acestora, precum și creșterea calității asistenței medicale. Pe parcursul anului curent, reprezentanții CNAM vor continua să monitorizeze modul de prestare a serviciilor de sănătate, astfel încât nivelul de satisfacție a cetățenilor față de calitatea asistenței medicale să crească.

Articole similare