Publică un anunț
piatasud.md

CNAM: Noi medicamente compensate pentru persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli respiratorii

CNAM: Noi medicamente compensate pentru persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli respiratorii

Începând cu 1 ianuarie 2023, persoanele cu diabet zaharat, hipertensiune arterială și boli respiratorii pot beneficia de alte patru denumiri comune internaționale de medicamente compensate.

Astfel, pacienții cu diabet zaharat de tip II au acces la preparatul sitagliptinum, compensat parțial. Medicamentul ameliorează starea pacienților cărora schimbarea dietei și practicarea exercițiilor fizice nu le reduce suficient nivelul ridicat de zahăr în sânge. Acest preparat poate fi utilizat singur sau în combinație cu alte medicamente ce scad glicemia.

Adulții cu hipertensiune arterială pot primi combinația perindoprilum+indapamidum, comprimate filmate. Administrarea asociată a preparatului respectiv are menirea de a crește aderența la tratament. Totodată, includerea medicamentului în lista celor compensate va genera anual economii de circa 850 de mii de lei în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

Pentru tratamentul astmului bronșic la copii este compensat integral produsul budesonidum (suspensie de inhalat prin nebulizator). Acest medicament, cu rata de compensare de 50%, este prescris și adulților în caz de exacerbare a astmului bronșic. Preparatul respectiv este asimilat profund în plămâni, fapt ce crește gradul de eficiență a tratamentului.

Totodată, medicamentul fluticasonum (pulbere de inhalat), indicat în tratamentul astmului bronșic și anterior compensat parțial, este oferit gratuit copiilor.

În același timp, pentru pacienții cu astm bronșic, care urmează tratament de durată, este compensat preparatul budesonidum+fumarat de formoterol dihidrat sub formă de pulbere de inhalat. Medicamentul în combinația sus-menționată contribuie la reducerea crizelor de astm bronșic.

Potrivit estimărilor CNAM, pentru compensarea noilor preparate sunt necesare circa 24 milioane de lei anual, bani prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

De asemenea, de la 1 ianuarie 2023, pacienții care necesită îngrijiri paliative beneficiază de încă trei preparate care deja sunt în lista de medicamente compensate, și anume: amitriptilylinum, gabapentinum și diazepamum.

Decizia de a include noile preparate în lista celor compensate a fost luată în luna decembrie 2022 de către Consiliul pentru medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, pentru a spori accesul cetățenilor la medicamente compensate.

Articole similare