Publică un anunț
piatasud.md

„Combinăm elemente din Armenia și Moldova, oferim oaspeților emoții”. De vorbă cu fondatorii cafenelei studențești Gord Bistro

„Combinăm elemente din Armenia și Moldova, oferim oaspeților emoții”. De vorbă cu fondatorii cafenelei studențești Gord Bistro

Maxim Gordienco, un tânăr din Cahul care a lucrat o vreme la Erevan, și soția sa, Ana, armeancă, originară din regiunea de conflict înghețat Carabahul de Munte, au decis să-și dezvolte afacerea de familie în Moldova, după ce au lucrat o vreme în Armenia.

Ei s-au cunoscut la Erevan, când Maxim era director general la un restaurant select, iar Ana – angajată în cadrul companiei de marketing cu care colabora restaurantul condus de Maxim. Nu și-au văzut viitorul în Armenia, de aceea au decis să vină în Moldova, la Cahul.

Inițial au planificat o scurtă ședere acasă, apoi urmau să plece în Statele Unite sau Europa. Totuși, Anei i-a plăcut mult Moldova, inclusiv pentru clima care, spune ea, este asemănătoare cu cea a Armeniei, așa că familia a rămas în orașul natal al lui Maxim și a hotărât să deschidă o afacere în domeniul HoReCa (Hotele, Restaurante, Cafenele). Am discutat cu ei despre afacere și „farmecul” de a investi aici. 

Maxim, a cui a fost ideea de a deschide cafeneaua studențească Gord Bistro?

Noi am revenit acasă pentru ca eu să-mi termin studiile la Relații Internaționale și chiar mă gândeam să renunț la domeniul HoReCa. Ana a fost cea care mi-a spus că dacă e un domeniu care îmi place, de ce să nu deschidem aici, la Cahul, o cafenea studențească. Am luat decizia împreună și am început să gândim ideea până la cele mai mici detalii. Așa a luat naștere Gord Bistro. 

Provocări? 

Da, au fost chiar și momente de descurajare. La etapa înregistrării afacerii ne-am confruntat cu un sistem birocratic, lipsa de deschidere din partea antreprenorilor din domeniu. Au fost clipe în care eram la limită și voiam să renunț. Ana m-a susținut în acele clipe și m-a încurajat de fiecare dată. 

Am lansat afacerea din resurse proprii, iar acum suntem cu ochii pe toate programele de susținere a antreprenoriatului și sperăm să reușim să obținem granturi cu care să ne extindem businessul. 

Ce practici ați preluat din Armenia și le folosiți aici?

Dacă vorbim despre service, aproximativ 40% din practici sunt preluate din tradițiile Armeniei. De exemplu, aranjăm mesele și tacâmurile ca acolo. Schimbarea și personalizarea denumirilor preparatelor la fel este o metodă de marketing pe care am învățat-o în Armenia. Designul  cafenelei este și el preluat de la restaurantul la care am activat – copacii de lămâi pictați pe pereți fiind un simbol al prospețimii. Ei duc clienții cu gândul la bucatele fresh. Sunt detalii mici, dar care contează foarte mult. 

Când ați venit în Cahul, ați cercetat piața, ce puteți spune despre concurenți?

Concurența în general este un factor important pentru noi. Din punctul meu de vedere, acest domeniu este abia în creștere. Oaspeții vor să primească o servire bună și bucate de calitate și gustoase, iar proprietarii noștri nu vor să răspundă pretențiilor clienților. Noi, pentru a oferi oaspeților o calitate înaltă a preparatelor, dar și emoții pozitive, punem accent deosebit pe conceptul de echipă. Suntem un mecanism, fiecare membru al echipei este valoros și important, de fiecare dintre noi depinde cu ce emoții și impresii va pleca oaspetele de aici. Lucrăm anume după acest principiu, starea noastră de bine se transmite oaspeților casei noastre. 

În ce direcții vreți să extindeți afacerea?

La moment ne-am deschis în blocul central al Universității „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. Pe viitor vrem să deschidem o cantină studențească și în Blocul B al Universității. Totodată, ne dorim să livrăm prânzuri pentru clienții care nu au timp să vină la cafenea. Un alt proiect pe care dorim să-l lansăm este un Coffee Truck. Va fi o cafenea mobilă pe care vrem să o punem în acțiune cât mai curând. Așteptăm permisiunea administrației publice locale ca să începem activitatea. Va fi ceva nou pentru Cahul.

Acum este foarte actual ca tinerii să plece din Moldova, iar voi – dimpotrivă – ați revenit, ce sfat le-ați da tinerilor noștri?

Totul depinde de valorile fiecăruia, dacă iubești locul în care te-ai născut și ai devenit ceea ce ești, probabil nu mai ai nevoie de nici un sfat. Oportunități sunt oriunde, trebuie doar să faci ce îți place și ce simți că e corect. Ce pot să le spun cu certitudine este să facă ce simt. Dacă simt că ar trebui să place, atunci să plece, oricând pot reveni acasă, și sunt sigur că își vor dori asta. Dacă faci ceea ce îți place, nu contează unde o faci!

Articole similare