Publică un anunț
piatasud.md

Comisia Europeană va acorda Moldovei un suport financiar de 72,5 mln euro. Țara a îndeplinit condițiile UE

Comisia Europeană va acorda Moldovei un suport financiar de 72,5 mln euro. Țara a îndeplinit condițiile UE
© imagine simbol

Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar de 72,5 de milioane de euro pentru a ajuta țara să își mențină stabilitatea macroeconomică și să continue reformele. 

Această asistență constă în 50 de milioane de euro sub formă de împrumut cu dobândă redusă și 22,5 milioane de euro sub formă de grant, care va fi oferit până la sfârșitul lunii iulie.

Comisia Europeană a confirmat că Moldova a îndeplinit condițiile convenite cu UE pentru a primi aceste fonduri,demonstrând progrese în domenii precum guvernanța sectorului public, independența Băncii Naționale, statul de drept,combaterea corupției, sprijinirea energiei regenerabile și reforma Codului vamal.

Acest sprijin financiar este important pentru Moldova, având în vedere impactul continuu al războiului din Ucraina și provocările legate de securitatea energetică. Asistența va ajuta țara să își acopere o parte din nevoile de finanțare pentru 2024, contribuind la stabilitatea macroeconomică și la continuarea reformelor.

Reprezintă a patra tranșă din cadrul asistenței macrofinanciare totale de 295 de milioane de euro acordate de UE Moldovei. Această asistență subliniază angajamentul ferm al UE de a sprijini Moldova pe calea sa europeană și de a-i consolida reziliența în fața provocărilor actuale.

Articole similare