Publică un anunț
piatasud.md

Concursul 1: Achiziții publice la stadionul raional ,,Atlant”: participanți, contestații, perdanți și câștigător

Concursul 1: Achiziții publice la stadionul raional ,,Atlant”: participanți, contestații, perdanți și câștigător
© sursa foto: Cahul.md

În anul 2019, Consiliul raional Cahul a organizat două concursuri publice de achiziționare a lucrărilor de construcție a clădirii administrative cu vestiare a stadionului raional ,,Atlant” din s. Crihana Veche. Portalul Ziua de azi.md va analiza în două articole separate cum au fost organizate aceste concursuri, cine au participat la concurs și pe cine a desemnat autoritatea contractantă drept câștigător. 

În luna ianuarie 2019, Consiliul raional Cahul a anunțat un concurs public potrivit căruia intenționa să achiziționeze lucrări de construcție a clădirii administrative cu vestiare a stadionului raional ,,Atlant” din s. Crihana Veche, raionul Cahul, edificiu care este gestionat de CR Cahul. Autoritatea contractantă motiva căproiectul prevedea măsuri de modernizare a stadionului, prin construcția Blocului administrativ cu spațiile necesare bunei desfășurări a campionatelor locale, regionale și transfrontaliere de fotbal: vestiare și blocuri sanitare cu duș, birouri pentru medici și asistenți medicali și acordarea primului ajutor în caz de traume, spațiu pentru antrenori, etc, conform standardelor și regulamentului Federației Moldovenești de Fotbal.

Stadion cu perspective

Totodată, se menționa că odată reabilitat și modernizat, acest stadion va fi un punct forte în dezvoltarea sportului și promovarea modului sănătos de viață în rândul tinerilor, precum și dezvoltarea infrastructurii sportive pentru asigurarea condițiilor optime în vederea dezvoltării sportului de performanță în raionul Cahul, motivarea și implicarea tinerilor în activități sportive, asigurarea acestora cu spațiu modern pentru desfășurarea campionatelor. Potrivit autorităților raionale, construcția stadionului raional „Atlant” trebuia să asigure buna desfășurare a meciurilor din cadrul Campionatului Republicii Moldova la fotbal masculin si feminin, Divizia A, B și Cupa Moldovei la Fotbal, să permită desfășurarea meciurilor din cadrul campionatelor locale si regionale, dar și petrecerea antrenamentelor a cluburilor din raionul Cahul care participă la Campionatul Republicii Moldova si Cupa Republicii Moldova la fotbal. 

Planificat mai puțin, oferta mai mare

La concursul din luna ianuarie 2019, CR Cahul oferea peste 6,6 milioane de lei (de 6.634.547,0 lei, fără TVA), chiar dacă în Planul achiziţiilor publice pentru anului 2019 conform planului de finanţare a aparatului Preşedintelui Raionului Cahul şi Secţiilor şi Direcţiilor pentru aceste lucrări a fost planificate doar 2.500.000,00 lei, pentru anul 2019. 

Rezultate  contestate la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor

La concursul din luna ianuarie 2019, potrivit platformei Mtender.gov.md, și-au depus ofertele cinci agenți economici: Trend-Construct SRL, Foremcons SRL, Izodromgaz SRL, Lumea Calității SRL, Noul Ered SRL și Trend-Construct SRL, ultima firmă fiind declarată și câștigătoarea concursului. După anunțarea companiei câștigătoare, firma ,,Izodromgaz” SRL a contestat rezultatele la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. 

Firma contestatoare se plângea că oferta sa a fost respinsă din motiv că la calculul devizelor de cheltuieli nu a fost respectată metodologia în vigoare prin normativul CPL.01.01-2012, prin includerea în calcule ale salariilor muncitorilor constructori în concordanță cu prevederilor actelor și documentelor normative în domeniu. ,,Izodromgaz” SRL argumenta însă că a prezentat toată informația solicitată de partea contractantă, inclusiv și devizul de cheltuieli cu descifrarea salariului muncitorilor, însă membrii grupului de lucru  au motivat că la indicarea salariului muncitorilor constructori nu a fost justificat cuantumul salariului muncitorilor constructori.

Totodată, ,,Izodromgaz” SRL a informat ANSC că pornind de la cuantumul salariului minim în sectorul real, în baza prevederilor pct. 3 din Hotărârea Guvernului nr. 743 din 11.06.2002 cu privire la salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară, salariul tarifar pentru categoria 1 de calificare (de salarizare) se stabilește prin negocieri colective la nivel de ramură. Contestatorul  a mai motivat că  pentru muncitorii necalificați s-a stabilit un salariu mai mic, deoarece nu pot fi echivalați  cu  muncitorii de categoria 1, însă în pofida faptului ca a fost stabilit un salariu mai mic pentru muncitorii necalificați, contestatorul susține ca a ținut cont de cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real.

CR Cahul a fost obligat să anuleze decizia de atribuire a contractului

ANSC a admis contestația firmei ,,Izodromgaz” SRL și a adoptat o decizie prin care a   anulat decizia de atribuire a contractului de achiziții publice privind achiziționarea lucrărilor de construcție a clădirii   administrative cu vestiare a stadionului raional ,,Atlant”. Prin această decizie, ANSC a obligat Consiliul raional Cahul, ca măsură de remediere, în termen de până la 7 zile de la primirea acelei decizii, să reevalueze ofertele primite, cu luarea în considerare a constatărilor din partea motivanta a prezentei decizii.

Notă: În partea a doua a acestei analize, vom vedea dacă CR Cahul a ținut cont de recomandările ANSC și care a fost firma desemnată câștigătoare la al doilea concurs de achiziții publice. 

Acest articol este produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Creșterea gradului de transparență a 5 autorități publice locale din raionul Cahul”, implementat de A.O. „Cahul 2030” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Articole similare