Publică un anunț
piatasud.md

Consiliul Raional Cahul a alocat 140 mii lei pentru secţia Hemodializă a Spitalului Raional Cahul

Consiliul Raional Cahul a alocat 140 mii lei pentru secţia Hemodializă a Spitalului Raional Cahul

Banii vor merge pentru achiziţionarea dispozitivelor medicale, filtre cu membrană de osmoză inversă la aparat de osmoză inversă DWA care au ieşit recent din funcţiune.

Solicitat de reporterii Ziuadeazi, Directorul Spitalului raional Cahul, Anatol Malcov a precizat că în cadrul secţiei Hemodializă sunt trataţi peste 50 de bolnavi cu deficienta cronică renală care nu pot supravieţui fără conectare periodică la aparatul de hemodializă.

„Circa 2 ani în urmă au mai fost procurate 2 filtre care au ieşit din funcţie, acestea sunt piese de schimb care trebuiesc periodic schimbate. Filtrele sunt folosite la curăţarea apei, iar dacă aceasta nu e curăţată, bolnavii dau reacţie toxică. Secţia deserveşte pacienţi din patru raioane din sudul ţării” a precizat domnul Malcov. 

Totodată, în cadrul aceleiaşi şedinţe, Consilierii Raionali au decis alocarea a 63 mii lei pentru achitarea pagubei morale şi a cheltuielilor de asistenţă juridică dlui Gheorghe Antohi, care în mandatul trecut a Consiliului Raional Cahul a fost demis din funcţia de Director al Spitalului Raional Cahul. 

Aceasta nu este unica decizie ce a vizat Spitalul Raional Cahul, aleşii locali au decis oferirea unei scrisori de garanţe pentru instituţie, care prevede alocarea din bugetul raional Cahul  a  sumei de 914438 lei pentru cofinanţarea lucrărilor în cadrul proiectului Fondului de Eficiență Energetică „Conservarea energiei termice”,  din contul soldului disponibil la situaţia din 01.01.2016. 

Anatol Malcov: „E o investiţie reală în calitatea serviciilor prestate”

„Am trecut prima etapă şi pregătim documentele pentru etapa II de selectare a proiectelor. La final de săptămână se va aplica la a doua etapă. Auditul energetic care s-a făcut arată că pierderile de energie termică se ridică până la 50 %” a precizat Directorul Spitalului raional Cahul. 

Pe de altă parte, Elena Bacalu, Vicepreşedintele de ramură a Consiliului Raional Cahul ne-a declarat:  „ Scrisoarea de garanție este privind contribuţia financiară  a Consiliului la implementarea proiectului la Fondul de Eficiență Energetică, costul căruia este de 4 milioane, presupune asigurarea contribuției 25%”. 

Elena Bacalu: „Toată această perioadă s-au întreprins pași concreți pentru crearea condițiilor mai bune în toate secțiile Spitalului Raional” 

„Acest proiect prevede o investiţie în Centrul Perinatal și Blocul terapeutic: schimbarea ușilor și geamurilor,reparaţia faţadei clădirilor şi izolarea termică a acestora. În urma efectuării acestei investiţii, se vor face economii de până la 50%. Alt proiect care acum este în derulare, prevede amenajarea Secției Terapie Intensivă la etajul I a blocului Chirurgical. Proiect este finanțat de CNAM, iar costul proiectului este de 2,5 mil. lei, iar contribuția Consiliului Raional Cahul este de 500 mii lei” a precizat Doamna Bacalu.

Şedinţa Consiliului Raional Cahul a avut loc pe 16 aprilie 2015, aceasta fiind ultimele dintre şedinţele forului local în actuala legislatură

Articole similare