Publică un anunț
piatasud.md

Construiește o seră unică din 70 mii sticle, iar încălzirea va fi realizată cu ulei uzat – Victor Voina din Cahul

Construiește o seră unică din 70 mii sticle, iar încălzirea va fi realizată cu ulei uzat – Victor Voina din Cahul
© sursa: agrobiznes.md

Idei îndrăznețe prind aripi datorită curajului și inițiativelor tinerilor de la noi, care găsesc suficiente puteri pentru a transforma un vis sau idee în realitate, transmite agrobiznes.md

Tânărul Victor Voina, specialist în horticultură, construiește o seră unică – din 70 de mii de sticle colectate, a căror reciclare, de altfel, nu este realizată.

Ideea de a deschide propria afacere i-a venit după ce a activat în calitate de agronom la mai multe întreprinderi horticole.

„Chiar dacă salariul era motivant, lucrul îmi consuma aproape că tot timpul. Am emigrat la Tulcea, România, acolo îngrijeam de livezi. Unul din cei doi frați de ai mei m-a îndemnat să mă întorc acasă pentru a face ceva împreună. Am deschis o afacere în sectorul HoReCa și anume datorită acesteia mi-a venit ideea de a construi sera”, povestește Victor Voina.

Acesta spune că zilnic după închiderea localului erau colectate sute de sticle ce ulterior erau aruncate. A încercat să identifice o companie care le-ar putea recicla, dar i s-a spus că sticlele nu sunt solicitate.

„M-am gândit, ce ar fi dacă am construi o seră cu o parte din construcție în pământ. Am început a căuta informații despre cum ar fi posibil de realizat acest lucru. Găsisem ceva similar în Kazahstan, doar că la suprafața solului. Eu având terenul în pantă nu prea-mi imaginam cum aș putea-o construi fără a avea ceva suport în sol. 5 mii de sticle deja au fost utilizate pentru construcție. Teoretic, o astfel de seră în sol ar trebui să degaje energie termică. Vom vedea dacă acest lucru se confirmă”.

Ideea tânărului de a construi sera din sticle a fost susținută și în cadrul unui proiect de granturi.

„Sera are dimensiunile de 54×10 metri. De la bun început am planificat cheltuielile, însă văzând că aș putea beneficia de suport, am decis să încerc. Am participat în cadrul programului Start pentru Tineri, ODIMM, nu credeam că aș putea să mă număr printre câștigători, dar am reușit. Astfel, o parte din cheltuieli vor fi acoperite prin intermediul acestui program”.

În noua seră Victor planifică să cultive zarzavaturi. Iar pe lângă aceasta, mai are și o plantație de căpșun.

„Ținând cont că suntem o țară agrară, te doare sufletul când cumperi mentă de import cu sute de lei. La noi, mărarul și pătrunjelul sunt importate din Uzbekistan. Acest lucru nu e normal. De aceea cred că e o idee bună de a dezvolta această afacere”.

Nu au trecut nici două luni și Victor a decis să-și încerce din nou norocul în cadrul programului EU4Moldova, reușind să obțină și aici suport pentru construcția a încă o seră.

„Sincer, nu-mi venea să cred că e posibil să câștig de două ori. Datorită suportului UE, voi construi și sere bloc pentru a produce mai multe zarzavaturi. Pe lângă aceasta, mă bucur mult că am reușit să creăm și câteva locuri de muncă pentru oamenii din zonă care întâmpinau dificultăți la angajare. Cam aceste lucruri ne-au făcut să decidem împreună cu soția că trebuie să rămânem acasă. Am zis gata, nu mai emigrăm”.

Uleiul uzat colectat de la restaurante va fi utilizat la încălzirea serei.

„Am început să colectez ulei de la diferite restaurante, localuri. Am găsit câteva sobe care lucrează pe bază de ulei uzat. Încălzirea suplimentară în sere va fi realizată utilizând drept combustibil acest ulei. Deja am cumpărat două utilaje pentru aceasta. Aș vrea să producem culturi întreg anul, dar până atunci mai avem mult de muncit la construcția serei”.

Zarzavaturile, dar și alte culturi pe care planifică să le cultive le va livra întreprinderilor din zonă. Ținând cont de experiența sa de peste 3 ani în sectorul HoReCa, spune că cererea pentru zarzavaturi, dar și plante-condiment este mare și-și va comercializa recolta colaborând cu diferite localuri.

Suprafața totală a fermei model pe care Victor planifică să o dezvolte în următorii ani este de 1,7 hectare. Acesta a împărțit terenul în mai multe parcele pe care va cultiva și alte culturi, cum ar fi mure, legume, dar și soiuri de masă de viță de vie.

Victor Voina este un alt exemplu care demonstrează că tinerii noștri creează valoare și fac Moldova, zilnic, mai prosperă.

Articole similare