Publică un anunț
piatasud.md

Control comun la șapte puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene: „Este o victorie comună”

Control comun la șapte puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene: „Este o victorie comună”

Republica Moldova și Ucraina vor asigura controlul comun la punctele de trecere a frontierei Briceni – Rossoșani, Criva – Mamalâga, Giurgiulești – Reni, Larga – Kelmențî, Palanca – Maiaki-Udobnoe, Pervomaisc – Kuciurgan și Platonovo-Goianul Nou, transmite anticoruptie.md

Vineri, 22 decembrie, prim-ministrul Dorin Recean  și omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, au participat în format de videoconferință la ceremonia de semnare a protocoalelor interinstituționale  în acest sens. Conform autorităților din ambele țări, Republica Moldova și Ucraina au reconfirmat astfel sprijinul reciproc pentru agenda de integrare a ambelor state în Uniunea Europeană și pentru intensificarea cooperării comercial-economice, sociale și politice dintre statele noastre.

„Este o victorie comună, iar angajamentul nostru este să progresăm împreună pe calea integrării în UE. Semnarea de azi a protocoalelor referitoare la organizarea punctelor comune de control la trecerea frontierei moldo-ucrainene constituie un pas esențial spre aderarea la UE”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean în discuția cu omologul său.

De asemenea, oficialii au convenit să promoveze în continuare dialogul bilateral și să intensifice colaborarea pe segmentul securității regionale.

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, s-a referit la impactul favorabil pentru diversificarea comerțului bilateral și consolidarea în continuare a „Culoarelor de solidaritate” spre Uniunea Europeană. Pe parcursul perioadei de peste un an, circa 1,6 milioane de tone de produse agricole ucrainene au tranzitat Republica Moldova. 

Omologii au discutat și despre proiectele comune de infrastructură, între care demararea lucrărilor de construcție a podului Coșăuți – Yampil, precum și creșterea capacității de transportare și stocare a gazelor naturale în țara vecină.

La evenimentul de semnare a protocoalelor interinstituționale cu privire la organizarea controlului comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat a fost prezentă conducerea Serviciului Vamal și a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Articole similare