Publică un anunț
piatasud.md

Convoiul de intervenție la dezastre al Republicii Moldova a traversat frontiera de stat și se îndreaptă spre Turcia

Convoiul de intervenție la dezastre al Republicii Moldova a traversat frontiera de stat și se îndreaptă spre Turcia

12 autospeciale, 55 de salvatori și 2 câini de căutare, formează echipa IGSU care urmează să intervină la salvarea victimelor cutremurului devastator produs în Turcia și Siria. 

Trecerea frontierei de stat s-a desfășurat în regim prioritar, polițiștii de frontieră împreună cu funcționarii vamali au asigurat rapiditate în toate formalitățile de procedură. 

Amintim că 55 de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI la ora 21.00, au urcat în autospeciale și au  plecat în misiune spre zona Turciei care a fost cea mai afectată de cutremurele din ultimele două zile.

Maia Sandu: Tragedia prin care trec oamenii din regiunile afectate este de neimaginat

„Două seisme de o magnitudine neobișnuit de puternică au zguduit noaptea trecută și astăzi Turcia și Siria. Cutremurele au făcut mii de victime, au distrus un număr impunător de clădiri și obiecte de infrastructură, mii de oameni rămânând sub dărâmături. Tragedia prin care trec oamenii din regiunile afectate este de neimaginat”, a spus Președinta Maia Sandu.

Salvatorii moldoveni vor pune umărul, alături de salvatori din alte țări, la descarcerarea și salvarea vieților oamenilor din localitățile afectate.

„Dragi salvatori, aveți în față un drum lung și o misiune grea – veți munci fără pauze, luptând să salvați cât mai multe vieți omenești. Vă mulțumim pentru dăruirea voastră și vă așteptăm sănătoși acasă! Transmit condoleanțe familiilor lovite de această calamitate și le urez forță de muncă, curaj și speranță tuturor celor care luptă contracronometru să salveze oameni din ghearele dezastrului”, a conchis șefa statului. 

Echipa Republicii Moldova de căutare-salvare în medii urbane urmează să activeze cel puțin 7 zile în zona afectată din Turcia.

Precizăm că bilanțul morților în Turcia și Siria, după cutremurele din 6 februarie a crescut la peste 4.300, transmite Televiziunea Publică din Turcia. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni doliu național timp de șapte zile în Turcia. În Siria, oficialii au anunțat despre 1.451 de oameni uciși în cutremur și alți 2.400 au fost răniți.

Două cutremure devastatoare cu magnitudinea de 7,7-.7,8 s-au produs luni în sudul Turciei. Acestea au avut 147 de replici. Autoritățile anunță despre cartiere șterse de pe fața pământului.

Republica Moldova și România au trimis salvatori în Turcia pentru a ajuta la lichidarea consecințelor cutremurelor.

Articole similare