Cahul

COVID-19. Primarul com. Zărnești: Am stat zece zile conectat la aparate

La sfârșitul lunii mai, primarul de Zârnești, Nicolae Beju, avea febră și tușea foarte tare.

„Am stat vreo cinci zile acasă crezând că e o simplă răceală și va trece. Între timp însă am făcut pneumonie bilaterală și cred dacă mă duceam mai devreme la medic poate lucrurile nu se agravau atât de mult”, a declarat Beju pentru cotidian.md.

Astfel, la 3 iunie a fost internat la spitalul din Cahul, iar pe 5 iunie a fost transferat la Spitalul Republican din Chișinău.

Din 15 iunie și până în prezent continuă tratamentul la Spitalul Cancelariei de Stat. Speră că peste o săptămână va putea pleca acasă, în cazul în care starea de sănătate va fi în dinamică pozitivă iar rezultatul testului la COVID-19 – negativ. Ca și în cazul altor pacienți, primarul de Zârnești se va trata de COVID-19 circa o lună de zile.

Primarul de Zârnești spune că la Spitalul Republican sunt duși cei mai gravi, iar în cele zece zile de tratament la această instituție a văzut oameni care făceau stop cardiac sau cădeau în comă și majoritatea erau readuși la viață de către medici.

„Am stat zece zile conectat la aparate, ne puneau mereu picurători. Medicii au o atitudine foarte bună față de pacienți și lucrează foarte mult. Oamenii sunt grav bolnavi, iar ei trebuie să reușească să acorde asistență tuturor. Pentru pacienții cu alte maladii este cel mai greu să facă față acestei năpaste. Pot spune că medicii mi-au salvat viața”, mărturisește alesul local.

Nicolae Beju crede că deși va învinge COVID-19, organismul său va avea de suportat mai multe consecințe: „Funcția primarului presupune să avem contact cu mai mulți oameni și din acest motiv riscurile ca noi să ne infectăm sunt mult mai mari. Mai rău îmi pare pentru că soția și fiica s-au îmbolnăvit din cauza că am adus acasă acest virus”.

Sursa: Cotidianul.md

– Spălați-vă mâinile de multe ori;
– Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
– Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile;
– Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți;
– Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât, în cazul, în care va prescrie medicul;
– Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
– Utilizați masca de protecție doar, în cazul, în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
– Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantina din Europa de cel puțin 14 zile;
– Animalele de companie nu transmit coronavirus.