Publică un anunț
piatasud.md

Criza gazului natural și la Cahul?

Criza gazului natural și la Cahul?
© foto: Oleg Diaconov / fb

De câteva zile, la Memorialul “Focul veșnic” din Parcul central din Cahul nu mai arde flacăra albastră. 

Aceasta este unul dintre efectele crizei în care la moment se află Republica Moldova, iar autoritățile publice locale întreprind măsuri prin care să asigure economisirea resurselor energetice, ținând cont de Hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova din 13 octombrie 2021. 

Solicitat telefonic, Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul a menționat că Primăria a solicitat de la Cahul Gaz sistarea temporară de alimentare cu gaze la “Focul veșnic”, în legătură cu starea de urgență și până se va soluționa situația privind livrarea de gaze naturale către Republica Moldova. 

„În această perioadă, este corect cu toții să economisim sub diferite aspecte. În acest caz, aceasta nu înseamnă că noi nu respectăm memoria, este o situație de criză, care trebuie înțeleasă. Indiferent de opinia fiecăruia din noi, Primăria, a achitat mereu în ultimii ani acest gaz. Ca exemplu, flacăra de la monument, consumă anual aceiași cantitate de gaz natural cât și Grădinița nr. 5 din Cahul în 3 luni de sezon de încălzire. Pentru a asigura îndeplinirea hotărârilor CSE am decis să solicităm sistarea temporară a furnizării de gaze naturale către „Focul veșnic”, ne-a declarat Nicolae Dandiș.

Totodată, primarul a mai adăugat că primăria mun. Cahul va face tot posibilul ca să asigure cu agent termic instituțiile din mun. Cahul și în special grădinițele și speră că va fi găsită o soluție înțeleaptă și cu demnitate la nivel de țară.

Sâmbătă, 23 octombrie a avut loc și ședința Comisiei Situații Excepționale Raionale Cahul. Hotărârile comisiei încă nu au fost publicate pe site-ul Cahul.md pentru a fi aduse la cunoștința publicului larg. 

Contactat telefonic, Valeriu Valachi, Director SA Cahul-Gaz ne-a declarat că întreprinderea încă este asigurată cu gaze naturale conform normativelor, cu toate acestea este monitorizată situația consumului de gaze naturale, iar consumatorii non-casnici sunt rugați să gestioneze corect această resursă.

Articole similare