Publică un anunț
piatasud.md

Criza legată de COVID-19 pune presiune pe economia Moldovei, arată un raport PNUD

Criza legată de COVID-19 pune presiune pe economia Moldovei, arată un raport PNUD

Criza legată de COVID-19 a agravat vulnerabilitățile existente și pune o presiune enormă pe economia Moldovei, puțin competitivă și dependentă de factorii externi. Acestea sunt concluziile Raportului PNUD de dezvoltare umană, lansat pe 18 februarie 2021, comunică MOLDPRES.

Potrivit surse citate, la întocmirea raportului au participat peste 100 de persoane, inclusiv reprezentanți ai Guvernului, partenerilor de dezvoltare, sectorului privat și societății civile.

Cea de-a 30-a ediție aniversară a raportului este intitulată „Următoarea frontieră: Dezvoltarea umană și Antropocenul”. Autorii documentului susțin că Moldova este una din țările lumii care demonstrează că o presiune mai mică asupra planetei e posibilă.

„Indicele de dezvoltare umană al Moldovei a crescut constant și suntem acum o țară din grupul de țări cu nivel înalt de dezvoltare umană. Cu toate acestea, circumstanțele dictează eforturi mai accelerate pentru aproape toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, dar și o ambiție mai mare de a susține realizările și de a spori rezistența la noile riscuri emergente”, a menționat Gheorghe Leucă, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Autorii raportului au emis și câteva recomandări pentru țara noastră printre care: introducerea unor pachete de suport fiscal în domeniul ecologiei pentru a contribui la decuplarea creșterii economice post-pandemice de impactul de mediu și climatic și pentru a reduce inegalitățile sociale existente; „ecologizarea” bugetului național prin introducerea instrumentelor de bugetare ecologică pentru a redirecționa investițiile, consumul și impunerea fiscală spre practici durabile și de a le îndepărta de cele dăunătoare mediului; accelerarea producerii de tehnologii și materiale ecologice, inclusiv eco-inovațiilor în toate sectoarele economice; susținerea inovației prin implicarea sectorului privat, captarea tendințelor pe piețele-cheie; susținerea consumului responsabil și extinderea experimentelor comportamentale pentru a maximiza contribuția indivizilor și a companiilor la Agenda 2030.

Articole similare