Publică un anunț
piatasud.md

Cuantumul maxim de despăgubire la constatarea amiabilă a accidentului ar putea fi majorat

Cuantumul maxim de despăgubire la constatarea amiabilă a accidentului ar putea fi majorat

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a prezentat pentru consultări publice un proiect care prevede norme noi de aplicare a procedurii de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul, transmite bizlaw.md

Mai exact, norm aprevede că în cazul aplicării procedurii de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul la avarierea sau distrugerea de bunuri, se stabilește dauna nesemnificativă în cuantumul maxim de despăgubire în mărime de 15.000 lei pentru deținătorii poliței de asigurare RCA și de 25.000 lei pentru deținătorii certificatului de asigurare ”Carte Verde” (în cazul autovehiculului aflat în proprietatea sau utilizarea unei persoane asigurate în străinătate).

Din luna martie, procedura de constatare amiabilă a accidentului de autovehicul se va aplica și în cazul deținătorilor de ”Carte Verde”. Astfel, în situația în care persoana vinovată de producerea accidentului deține certificatul de asigurare ”Carte Verde” (în cazul autovehiculului aflat în proprietatea sau utilizarea unei persoane asigurate în străinătate), pentru asistenţă și/sau recuperarea despăgubirilor părțile se adresează la Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule și/sau la corespondentul desemnat pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, formularul este expus în redacție nouă, fiind incluse informații care vizează, în special:

–        datele de identificare ale conducătorilor implicaţi (IDNP, țara);

–        datele de identificare ale asiguratului (țara);

–        datele privind polița/certificatul de asigurare deținut.

Mai mult ca atât, norma a fost ajustată în vederea stabilirii  atribuțiilor Biroului National al Asigurătorilor de Autovehicule și corespondenților desemnați pe teritoriul Republicii Moldova.

Formularele ”Constatare amiabilă de accident” tipărite până la data intrării în vigoare a hotărârii (model vechi) pot fi aplicate/acceptate de asigurători până la epuizarea stocului acestora. Noile reguli vor intra în vigoare din 8 martie.

Articole similare