Publică un anunț
piatasud.md

Cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale – un proiect înaintat de Ministerul Agriculturii

Cultivarea, prelucrarea și exportarea cânepei industriale – un proiect înaintat de Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare spune că în curând agricultorii din Republica Moldova vor putea cultiva cânepa industrială. Vladimir Bolea dă asigurări că această cultură este absolut inofensivă și nu poate fi asociată cu drogurile, scrie IPN.

„În toată Europa este permisă cânepa industrială. Este o plantă cum ar fi grâul, porumbul și alte plante agricole. Din ea se fac materiale textile, uleiuri – din semințe. Chiar și poliția antidrog din România a spus: este o cultură tehnică agricolă, atât! Ea trebuie abordată așa, nicidecum altfel. Din acest considerent, fricile că poți să faci cu ea nu știu ce, sunt inutile. Planta este total diferită. Până la sfârșitul perioadei iunie – iulie sperăm că această hotărâre va fi trecută prin Guvern”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Ministrul spune că pentru a definitiva proiectul privind permisivitatea cultivării cânepei industriale, va fi analizată experiența României. Potrivit ministrului, cânepa industrială este o cultură cu potențial nevalorificat încă în Republica Moldova.

„Noi avem un consiliu pe lângă Ministerul Agriculturii și agricultorii cer categoric această cultură, pentru că ea este rezistentă la secetă. Pentru următoarea ședință a Consiliului Economic vom invita asociația câneparilor din România să ne prezinte niște calcule foarte concrete. Adică, dacă tu o crești pentru semințe, cui vinzi aceste semințe? Care este prețul? Care este roada medie la hectar? Care sunt condițiile meteorologice? De exemplu, dacă vrei să crești cânepa la Cahul, trebuie să analizăm zona Galați, Vaslui. Să facem un studiu de caz cu date mai mult sau mai puțin aproximative, ca agricultorul din Republica Moldova să nu joace la loterie, dar să știe sigur ce are de făcut. Dacă la Galați se câștigă o mie de euro la hectar, înseamnă că și agricultorul din Cahul va câștiga aproximativ 1000 de euro la hectar. Proiectul cu cânepa este pe ultima sută de metri. Urmează să primim avizul final de la CNA”, a mai spus ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Cânepa industrială se cultivă în mai multe țări europene. Cel mai mare producător este Franța (peste 70% din producția Uniunii Europene), urmată de Țările de Jos (10%) și Austria (4%).

Articole similare