Publică un anunț
piatasud.md

Cum să ne pregătim din timp de pensie? #util

Cum să ne pregătim din timp de pensie? #util
© imagine simbol

Pe fondul dezvoltării social-economice și al îmbunătățirii accesului la servicii medicale moderne, speranța de viață a populației a cunoscut o creștere semnificativă.

Această evoluție are, însă, și implicații majore asupra perioadei post-active din punct de vedere economic, cunoscută sub numele de „perioada de pensie”. În acest context, devine esențial ca fiecare persoană să își planifice din timp resursele financiare necesare pentru a asigura un nivel de trai decent și în anii de pensie.

Pentru ca viața din perioada de pensie să fie la fel de diversă și interesantă, planurile trebuie făcute încă din tinerețe. Deși, pentru majoritatea tinerilor există întotdeauna priorități pe termen scurt sau mediu, cum ar fi achiziționarea unei mașini, procurarea unei case, studiile, vacanțele etc, nu trebuie să neglijezi obiectivele pe termen lung. Siguranța financiară joacă un rol foarte important în pregătirea pentru o viață lungă calitativă.

Cu cât mai devreme începem construcția acestui viitor financiar, cu atât  va fi mai puternic acesta și vom beneficia de o bătrânețe lipsită de griji.

Există mai multe aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când ne gândim la pensie. Să încercăm să reflectăm asupra următoarelor întrebări:

  • Care sunt obiectivele pentru perioada de pensionare? Este important să ne gândim la modul de viață și la ceea ce ne-ar plăcea să facem atunci când vom fi la pensie. Cu siguranță, nimeni nu-și dorește, ca stilul de viață să fie constrâns de o pensie mică ce nu i-ar permite să aibă un trai decent, să călătorească, să susțină copiii și nepoții etc.
  • Sunt un contribuabil onest? Atunci când suntem tineri, impresia generală este că avem suficientă forță pentru a munci la nesfârșit, iar vârsta de pensionare este foarte îndepărtată. Prin urmare, mulți tineri nici nu se gândesc la pensie, cum se calculează aceasta, care este stagiul de cotizare necesar etc. Din aceste motive poate nu înțeleg cât de important este să fie angajați oficial și responsabili să nu accepte salarii în mod total sau parțial informale, să cotizeze onest la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru a-și asigura o pensie decentă.
  • Cât de mult pot economisi și investi? Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru propria bunăstare financiară la pensie. Dacă nu dorim să ne bazăm în mod exclusiv pe pensia publică, este important să începem acumularea unor rezerve financiare încă de la primul loc de muncă.  Studiile arată că anual ar fi bine de economisit minimum între 15-20% din venitul obținut.

Pensia de stat
În Republica Moldova, pentru majoritatea pensionarilor, pensia de stat reprezintă principala sursă de venit. Acest drept se bazează pe contribuțiile plătite în timpul vieții active, iar cuantumul pensiei depinde direct de salariul oficial și de stagiul de cotizare. Totuși, sistemul public de pensii este unul redistributiv, ceea ce înseamnă că contribuțiile noastre sunt utilizate pentru plata pensiilor curente, iar pensia noastră va fi plătită de generațiile viitoare.

Este important să înțelegem că pensia de stat, deși garantată, poate să nu fie suficientă pentru a ne menține nivelul de trai dorit. De aceea, este recomandat să explorăm opțiuni suplimentare de economisire și investiții.

ATENȚIE! Orice plată neoficială pentru remunerarea muncii făcută de un angajator către un angajat înseamnă că nu se plătesc următoarele impozite: (i) contribuțiile de asigurări sociale de stat; (ii) prima de asigurare obligatorie de asistență medicală și (iii) impozitul pe venit.

Alternative pentru Venituri Suplimentare la Pensie
Pentru a ne asigura o bătrânețe confortabilă din punct de vedere financiar, putem lua în considerare următoarele opțiuni:

  • Crearea unui portofoliu de investiții – alegem să investim în diverse instrumente financiare cu scopul de a acumula resurse suplimentare pentru perioada în care nu vom mai fi activi din punct de vedere economic. Un asemenea portofoliu investițional ar trebui să includă plasamente diverse, cât mai sigure și mai prudente, respectiv să fie compus din instrumente financiare cu volatilitate scăzută și venituri certe.
  • Pensii private facultative – oferă, pe lângă pensia publică, oportunitatea de a contribui adițional (individual sau împreună cu angajatorul) la o pensie privată. Astfel, contribuind pe parcursul vieții economice active la un fond privat de pensii, începând cu vârsta de pensionare vom primi un venit suplimentar sub forma unei pensii private. Până va fi disponibilă această opțiune și în Republica Moldova, persoanele care doresc să-și facă o pensie facultativă pot apela la fonduri străine, care permit contribuțiile nerezidenților.
  • Asigurare de viață cu acumulare de capital – reprezintă o metodă de protecție împotriva unor riscuri reale, care pot apărea pe parcursul vieții, precum și o posibilitate de acumulare a unor resurse financiare suplimentare. La modul practic, pe parcursul vieții economice active, facem periodic anumite contribuții, iar la sfârșitul duratei contractului, respectiv la atingerea vârstei de pensionare, asigurătorul plătește suma asigurată împreună cu profitul capitalizat sub forma unei îndemnizații. Acest tip de produs este oferit și în Republica Moldova de unele companii de asigurări.

Apelăm la profesioniștii specializați în consultanță de investiții

În situația în care nu avem timp, cunoștințe sau încredere pentru a lua anumite decizii cu privire la investițiile pe termen lung, apelăm la un consultant de investiții. Acesta este un participant profesionist pe piața de capital care furnizează servicii de consultanță în investiții.

Serviciile de consultanță de investiții pot fi furnizate clienților doar de către persoanele juridice înscrise în Registrul Comisiei Naționale a Pieței Financiare – Lista persoanelor licențiate sau autorizate în conformitate cu Legea nr. 171/2012 privind piața de capital.  Comisia Națională a Pieței Financiare reglementează și supraveghează serviciile respective, în scop de protecție a consumatorilor, pentru ca acestea să fie oferite de persoane competente și bine intenționate.

Pregătirea financiară pentru pensie este un proces care necesită planificare și disciplină. Cu cât începem mai devreme să ne construim un viitor financiar solid, cu atât vom putea să ne bucurăm de o bătrânețe lipsită de griji și plină de activități pe care le iubim.

Articole similare