Publică un anunț
piatasud.md

Cum să obții bani de la primărie pentru proiecte comunitare

Cum să obții bani de la primărie pentru proiecte comunitare

Vrei un teren de joacă sau de sport în localitatea ta, dar nu știi de unde să găsești resurse financiare? Primăriile pot implementa bugetarea participativă – alocă o sumă de bani, iar cetățenii vin cu idei de proiecte care pot fi finanțate.  

Bugetul participativ permite cetățenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localității lor. Primăria alocă în acest scop o parte din bugetul anual, iar locuitorii vin cu propuneri de proiecte pentru care vor fi cheltuiți acești bani. 

Cetățenii se întâlnesc la discuții publice locale sau tematice cu autoritățile publice locale, cu vecinii, unde discută despre lucrurile pe care vor să le schimbe în localitatea lor. Apoi depun la Primărie propunerile comune pentru a fi verificată fezabilitatea lor. Punctul culminant este votul popular pentru selectarea propunerilor cetățenilor care vor fi realizate de autoritățile locale.  

Potrivit activistei civice Vlada Ciobanu, bugetarea participativă este o mică școală a democrației. „Înseamnă rezolvarea unor probleme locale […], dar înseamnă și un proces prin care cetățenii învață cum funcționează bugetul orașului și administrația publică locală în general. Participanții deprind abilități de mobilizare a comunității, de revendicare a drepturilor și simt că pot influența lucrurile”, explică organizatoarea comunitară din cadrul asociației „Primăria mea”

Comuna Coșnița, Dubăsari, a implementat bugetarea participativă încă în anul 2016, după ce o asociație obștească locală a câștigat un proiect finanțat de Ambasada Regatului Unit în Republica Moldova, 200 de mii de lei fiind alocație de ambasadă și 100 de mii – din bugetul primăriei Coșnița.  

Atunci în concurs s-au înscris 10 inițiative locale. Șase dintre ele au primit finanțare chiar din prima etapă a programului, printre care: club de sport pentru tinerii din s. Pohrebea, dotarea echipelor de fotbal, instalarea coșurilor de gunoi, amenajarea unui teren de joacă pentru copii, costume tradiționale pentru colectivul artistic de amatori din Coșnița, amenajarea fântânilor din Pohrebea, parcări pentru biciclete la instituțiile publice și altele.  

Totuși, această practică s-a oprit în 2017, odată cu încheierea parteneriatului cu Ambasada Regatului Unit. Primarul Alexei Gafeli spune că luxul de a continua o astfel de practică și-l poate permite doar localitățile cu bugete mari.  

Funcționarul recunoaște că în ultimii trei ani au economisit bani ca să repare și să aducă până la varianta albă o porțiune de drum de doi kilometri, pentru care au plătit 1,5 mln lei. „Deciziile consiliului local cu privire la bugetarea participativă au rămas în vigoare, doar că acoperire financiară pentru linia asta de bugetare participativă noi nu avem. Bugetul disponibil pentru necesitățile locale este de circa un milion de lei”, povestește Gafeli. 

Continuă să citești pe Moldova.org

Articole similare