Publică un anunț
piatasud.md

Cursul de îngrijitor/îngrijitoare de copii va putea fi făcut și la Cahul

Cursul de îngrijitor/îngrijitoare de copii va putea fi făcut și la Cahul

Cursul de îngrijitor/îngrijitoare de copii va putea fi făcut în câteva localități din Moldova, inclusiv la Colegiul „Iulia Hasdeu”.

Până nu demult, cursul putea fi urmat cu prezență fizică la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău. Colegiile „Iulia Hașdeu” din Cahul și „Mihai Eminescu” din Soroca vor fi acreditate în 2024 pentru a include această disciplină în programul de studii.

Cursul pentru îngrijitorii/îngrijitoarele de copii abordează aspecte legate de: îngrijirea copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-11 ani, dezvoltarea emoțională și comportamentală a acestora, nutriția, siguranța, integrarea în societate, asigurarea igienei, acordarea primului ajutor medical sau a altor îngrijiri medicale destinate copiilor cu dizabilități sau cu afecțiuni curente și alte competențe necesare pentru această profesie.

Procesul de formare este asigurat de cadre didactice cu studii superioare de profil medical și pedagogic. După finalizarea programului, participanților li se înmânează un certificat de validare a competențelor profesionale, iar documentul este recunoscut și la nivel internațional.

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) susține elaborarea resurselor pentru acest program de validare a competențelor și finanțează instruirea pentru persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv refugiați din Ucraina. Inițiativa se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării.

Acum, cursul va putea fi urmat și online, fiind nevoie apoi de a participa la lecții practice care se desfășoară cu prezență fizică. E-cursul este creat de la zero, având 50 de lecții, disponibile în limbile română și rusă. La conceptualizarea resurselor didactice participă cadrele didactice din trei colegii pedagogice.

Din anul 2019 până în prezent, 67 de persoane au finalizat cu succes programul de formare profesională de îngrijitor/îngrijitoare de copii, dintre care 26 de persoane refugiate din Ucraina. PNUD a acoperit costurile pentru 41 de persoane.

„Frecventând cursurile de îngrijitoare de copii, am înțeles că nu-i de ajuns să fii părinte, ca să poți îngriji și educa și alți copii. Este nevoie de multe cunoștințe, dar și abilități, în diverse domenii: alimentația corectă a copilului, organizarea activităților de dezvoltare a copilului, igiena spațiilor, asigurarea integrității și securității copilului, și cel mai important prevenirea traumelor/accidentelor și acordarea primului ajutor medical. Toate aceste informații îmi vor servi la locul de muncă ca să îngrijesc și să educ un copil fericit”, afirmă Diana Rotaru, absolventă a programului de formare profesională pentru îngrijitor/îngrijitoare de copii din cadrul Colegiului Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău.

Prin acest program de validare a competențelor, PNUD contribuie la implementarea Programului național privind servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta până la 3 ani, care urmărește diversificarea gamei și extinderea accesului la serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, ceea ce va facilita procesul de revenire a părinților în câmpul muncii, în special a femeilor.

Totodată, PNUD va încheia parteneriate și cu entitățile din sectorul privat pentru a extinde accesul la locul de muncă la servicii de îngrijire a copiilor și va contribui la îmbunătățirea accesului în instituțiile publice la facilități și servicii de îngrijire a copiilor.

Programul de validare a competențelor profesionale a fost inițiat în 2019 de Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea PNUD și a Guvernului Elveției.

Articole similare