Publică un anunț
piatasud.md

Curtea de Apel Cahul a declarat ilegală o percheziție efectuată în biroul unui procuror anticorupție. Cum argumentează instanța

Curtea de Apel Cahul a declarat ilegală o percheziție efectuată în biroul unui procuror anticorupție. Cum argumentează instanța

Curtea de Apel Cahul a declarat ilegală percheziția în biroul de serviciu al procurorului anticorupție Mihai Ivanov, cercetat penal pentru constrângere la recunoașterea infracțiunii. Dosarul a fost intentat în baza denunțului a doi foști procurori din Capitală, cercetați anterior de către Ivanov pentru estorcare de mită în sumă de 200 de mii de euro, transmite anticoruptie.md

Instanța de apel a constatat că atât Judecătoria Chișinău a încălcat mai multe prevederi din Codul de Procedură Penală la eliberarea mandatului de percheziție, cât și cei care au efectuat percheziția.

Solicitat de reporterii portalului Anticoruptie.md, Mihail Ivanov a declarat că decizia Curții de Apel Cahul demonstrează că dosarul i-a fost fabricat pentru a-i salva de răspundere penală pe cei doi procurori.

Percheziția în biroul procurorului Mihai Ivanov a fost efectuată în luna mai, în lipsa acestuia, fiind ridicat computerul. Părțile care se consideră vătămate sunt foști procurori din sectorul Ciocana al Capitalei, Roman Clim și Eugen Tifoi, învinuiți într-un dosar de estorcare a mitei în sumă de 200 de mii de euro de la doi oameni de afaceri.

Procurorul Ivanov a contestat mandatul de percheziție la Curtea de Aplel Chișinău, dar a solicitat strămutarea cauzei. Magistrații Curții Supreme de Justiție au admis argumentele prezentate de procurorul Ivanov că instanța de apel din Chișinău nu poate să examineze recursul privind legalitatea efectuării percheziției, deoarece parte vătămată în dosarul în care este învinuit acuzatorul de stat este fostul procuror Roman Clim, fiul judecătorului Eugeniu Clim de la Curtea de Apel Chișinău.

Lui Mihai Ivanov i se impută că ar fi făcut presiuni psihologice asupra lui Clim și Tifoi ca aceștia să-și recunoască vina.

Procurorul Ivanov presupune că dosarul în care este învinuit ar fi orchestrat de adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, care ar dori astfel să-i absolve de pedeapsă pe foștii săi subalterni și în acest mod să respingă suspiciunile de corupție în privința sa. „Am gestionat acest dosar până în decembrie 2019, iar când la Procuratura Anticorupție a fost efectuat așa zisul control la indicația lui Alexandr Stoianoglo, acest dosar a fost luat și nu mai știu nimic de soarta lui”, a precizat Ivanov.

Cu câteva zile înainte de a fi înlăturat de la șefia Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari l-a informat oficial pe Stoianoglo despre presupusa implicare a lui Ruslan Popov în dosarul mitei de 200 de mii de euro. Morari i-a comunicat procurorului general că pe parcursul desfășurării investigațiilor s-a constatat că Tifoi și Clim ar fi purtat în ziua estorcării mitei, una de duminică, mai multe discuții la telefon cu Ruslan Popov, iar unul dintre ei chiar s-a deplasat la Mileștii Mici, unde locuiește Popov.

Dosarul în privința lui Clim și Tifoi, în care mai figurează trei polițiști, a fost intentat în 2017. Cei cinci ar fi pretins de la administratorul unei firme diferite sume de bani, pentru a-l elibera din detenţie şi a înceta cauza penală, în care omul de afaceri este bănuit, împreună cu încă doi colegi, de evaziune fiscală. După ce a fost transmisă o parte din bani, cei trei oameni de afaceri au fost eliberați şi li s-a returnat o parte din obiectele şi actele ridicate în timpul percheziţiei. Ulterior, procurorii le-ar fi cerut celor trei businessmeni să recunoască infracțiunea de fals în acte publice.

În decembrie 2018, a fost condamnat primul învinuit în dosarul respectiv. Valentin Samoil, fost șef-adjunct de direcție din cadrul Inspectoratului Național de Investigații și-a recunoscut vina și s-a ales cu o amendă de 90 de mii de lei pentru trafic de influență.

Articole similare