Publică un anunț
piatasud.md

Curtea de Apel Cahul va fuziona cu Curtea de Apel Comrat. Vezi din ce dată

Curtea de Apel Cahul va fuziona cu Curtea de Apel Comrat. Vezi din ce dată
© Sursa: Curtea de apel Cahul

La data de 27 iunie 2024, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 271-274 (9209-9212) a fost publicată Legea nr. 135 din 13 iunie 2024 pentru modificarea unor acte normative, în temeiul căreia s-a revizuit harta judiciară.

Conform acesteia, Curtea de Apel Comrat va fuziona cu Curtea de Apel Cahul, formând Curtea de Apel Sud. Aceasta va avea două sedii: sediul Central în mun. Cahul și sediul secundar în mun. Comrat.

Conform Legii nr. 135 din 13 iunie 2024 (art. III alin.(3)), judecătorii Curților de Apel fuzionate se consideră judecători ai Curții de Apel Sud. Unitățile de grefier și de asistent judiciar din cadrul curților de apel fuzionate vor fi transferate la Curtea de Apel Sud.

Totodată, potrivit legii, cererile pe cauzele penale, contravenționale, civile și de contencios administrativ, depuse la instanțele judecătorești reorganizate și repartizate spre examinare judecătorilor care activează în sediile vizate vor fi examinate în condițiile legii de către judecătorii cărora acestea le-au fost repartizate pînă la data intrării în vigoare a prezentei legi.

De asemenea, pentru modificarea unor acte normative, sistemul instanțelor judecătorești din Republica Moldova se reorganizează după cum urmează: judecătoriile Cantemir, Vulcănești și Taraclia, care fuzionează prin contopire cu Judecătoria Cahul, formînd Judecătoria Cahul.

Astfel, în prezent, judecătoria Cahul este formată din sediul Central (Cahul), sediul Taraclia și sediul Cantemir și este competentă teritorial să examineze cauze din raza teritorială Cahul-Taraclia-Cantemir.

Menționăm că, potrivit legii, din 01.01.2025, Judecătoria Cahul va avea 4 sedii: sediul Central (Cahul), sediul Taraclia, sediul Cantemir și sediul Vulcănești și va fi competenentă să examineze cauze din raza teritorială Cahul-Taraclia-Cantemir-Vulcănești.

Autoare: Bianca Gorlenco

Articole similare