Publică un anunț
piatasud.md

Curtea de Conturi a depistat nereguli grave în activitatea SA „Moldovagaz”

Curtea de Conturi a depistat nereguli grave în activitatea SA „Moldovagaz”

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a audiat raportul Curții de Conturi în domeniul gazelor naturale/ SA „Moldovagaz”. În raport sunt depistate mai multe nereguli în activitatea Moldovagaz, printre care cheltuieli neconforme și pierderi în rețea în valoare de 2 miliarde de lei (circa 100 mln de euro) în perioada 2011-2021, comunică MOLDPRES.

Vicepreședintele comisiei, Radu Marian, a menționat că elaborarea acestui raport a fost posibilă urmare a unei legi speciale votate anul trecut de către Parlament și care a permis ca pentru prima dată, un audit public pe domeniul gazelor naturale să fie dus la bun sfârșit.

„Constatările raportul sunt deosebit de grave. Ele sunt multe și o să le separ în patru „blocuri”: 1 – cheltuieli neconforme și dubioase, 2 – risc mare de neveridicitate a datoriilor invocate de Gazprom către malul drept; 3 – situația din jurul rețelelor de distribuție: deși SA „Moldovagaz” deține sub 35% din rețele, compania moldo-rusă controlează în întregime rețeaua; 4 – pierderile în rețea în valoare de 2 miliarde de lei în perioada 2011-2021”, a spus Marian.

Potrivit sursei citate, investițiile nefundamentate de SA „Moldovagaz” și neacceptate de ANRE în scopuri tarifare au fost stabilite la 815 mln de lei.

„Atunci când investițiile sunt neacceptate de ANRE în tarif, înseamnă că necesitatea acestora pentru consumatori nu e clară, iar banii se transformă în pierderi pentru companie, lucru care pune în pericol capacitatea întreprinderii de a funcționa normal”, a precizat deputatul.

SA „Moldovagaz” a cheltuit pentru construcția sediului de pe str. A. Pușkin 64, aproximativ 500 mln de lei (costul estimat inițial al sediului era de 230 mln de lei inclusiv TVA).

„Majoritatea documentelor, facturilor aferente construcției pur și simplu au dispărut. Sacii unde trebuiau sa fie documentele au fost găsiți într-o odaie cu sigiliul rupt în sediul Chișinău-Gaz, cu documentele dispărute/distruse. A fost început și un proces penal pe acest caz de către PCCOCS. Aceste 500 mln nu au fost acceptate în tarif de către ANRE pentru că nu era clară necesitatea construcției acestor clădiri”, a opinat Marian.

Printre neregulile indicate în raportul Curții de Conturi se numără și construcția unei clădiri administrative în Ungheni. Edificiul a costat 20.7 mln de lei, dar nu este încă folosit sau dat în exploatare. De asemenea, achitarea unui soft informațional, pentru care s-au alocat 140 mln de lei și care la fel nu au fost acceptați în tarif nici până astăzi.

Auditorii Curții anunță că SA „Moldovagaz” ar fi făcut și achiziții la suprapreț prin intermediari, cu achitarea unor adaosuri comerciale de circa 153 mln de lei mai mult față de valoarea bunurilor declarată în vamă. De asemenea, au fost depistate nereguli la plata salariilor.

”ANRE a refuzat să accepte cheltuieli pentru plata salariilor în valoare de 246.2 mln de lei, pentru că nu erau justificate aceste plăți. Remunerarea oamenilor cu funcții de conducere ai Moldovagaz (18 membri ai consiliului de observatori, de administrație și cenzori) reprezintă 23% din totalul bugetului pentru salarii. De asemenea, au fost angajați consilieri ai conducerii întreprinderii fără ca să fie clar cu ce aceștia se ocupă. Moldovagaz indirect a recunoscut neregulile, în momentul în care nu a depus la deducere la Serviciul Fiscal cheltuieli în valoare de 1 miliard de lei”, a conchis Marian.

Alesul poporului a specificat că raportul va fi audiat și în plenul Parlamentului la începutul sesiunii apropiate, iar Legislativul va pregăti o hotărâre care va trasa acțiuni și sarcini către instituțiile de stat pentru a îmbunătăți situația din domeniu.

Articole similare