Publică un anunț
piatasud.md

Dan Perciun: În anul 2024 vor fi înăsprite verificările administrative în unele școli raionale. Se discută și introducerea camerelor din clasa IX-a.

Dan Perciun: În anul 2024 vor fi înăsprite verificările administrative în unele școli raionale. Se discută și introducerea camerelor din clasa IX-a.

Camerele de supraveghere la examenele de clasa a noua ar putea fi introduse în anul 2025. Precizarea a fost făcută de către ministrul Educației, Dan Perciun.

Oficialul mai spune că pentru anul 2024 vor fi înăsprite verificările administrative, în mare parte în raioanele unde este înregistrată o discrepanță între notele elevilor la examenele gimnaziale și cele de bacalaureat.

„Cea ce o să facem în 2024 cu siguranță o să înăsprim pentru anumite raioane verificările administrative. Asta înseamnă că o să avem mai multă lume care o să meargă cel mai probabil în Chișinău și Bălți în vizită la acele instituții în ziua examenului pentru că sunt raioane unde foarte vizibil sunt discrepanțe foarte mari între rezultatele de a noua și a 12-a și asta indică asupra unei fraude sistemice”, constată ministrul Educației, Dan Perciun.

Totodată, ministrul Educației spune că unele lucrări ale elevilor din școlile raionale vor fi verificate nu de către comisiile locale dar la nivel centralizat.

„Referitor la camere, la moment discuția este despre introducerea acestora în anul 2025 dar la pachet cu un șir de măsuri de sprijin pentru elevi, începând cu septembrie 2024. Măsuri de sprijin de tipul lecțiilor gratuite care vor fi acordate elevilor de clasa a noua în așa fel ca să-i pregătim mai bine de examene”, a adăugat ministrul Dan Perciun.

Pentru oferirea lecțiilor gratuite elevilor, Dan Perciun spune că au fost alocați aproximativ 100 milioane de lei în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale.

Articole similare