Publică un anunț
piatasud.md

De la începutul anului, au fost oferite subvenții în agricultură în sumă de 600 mln de lei

De la începutul anului, au fost oferite subvenții în agricultură în sumă de 600 mln de lei

De la începutul anului și până în prezent, statul a oferit producătorilor agricoli din țara noastră 600 milioane de lei (30 mln de euro) sub formă de subvenții în agricultură. Datele au fost prezentate astăzi de directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc, care a susținut o conferință de presă împreună cu vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite MOLDPRES.

Directorul adjunct al AIPA a afirmat că subvențiile au fost oferite pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare, procurarea tehnicii și utilajului agricol. Totodată, agricultorii au solicitat susținerea statului pentru rambursarea ratei la creditele accesate, modernizarea plantațiilor multianuale și revitalizarea sectorului zootehnic.

Vicepremierul Vladimir Bolea a comunicat că a fost lansat conceptul de restructurare complexă a AIPA, ce vizează dublarea numărului de angajați, crearea de subdiviziuni noi, optimizarea activităților de control. Totodată, salariile colaboratorilor AIPA vor fi majorate.

Directorul adjunct al AIPA, Diana Coșalîc a precizat că toate aceste acțiuni vor permite eficientizarea activității AIPA, inclusiv verificarea transparentă, cu riscuri minime de fraudă și corupție a dosarelor propuse de producătorii agricoli și diminuarea termenului de examinare a acestora. Totodată, instituția își propune să lanseze un serviciu care ar permite depunerea online a cererilor de solicitare a subvențiilor.

Pentru anul 2023, mărimea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 1,5 miliarde de lei.

Articole similare