Publică un anunț
piatasud.md

Deficit de energie electrică în Republica Moldova. Premier Energy anunță că vor putea fi deconectări

Deficit de energie electrică în Republica Moldova. Premier Energy anunță că vor putea fi deconectări

Premier Energy semnalează deficit de energie electrică în Republica Moldova, în special în orele de vârf. 

Sectorul electroenergetic al Republicii Moldova se află în prezent într-o situație deosebit de complicată. Sistarea, începând cu 11 octombrie a exportului de energie electrică din Ucraina în legătură cu distrugerea în mare parte a infrastructurii energetice a acestei țări din cauza conflictului armat, a anulat pe motiv de forță majoră contractele care acopereau aproximativ 30% din cantitatea necesară zilnic consumatorilor noștri.

Importurile din România acoperă pe moment doar o parte din deficitul de 30%, creat în urma întreruperii furnizării din Ucraina, iar restul va fi achiziționat de pe piața de echilibrare sau în baza contractelor de ajutor de avarie semnate cu operatorii de transport din țările vecine.

În această situație practic zilnic Furnizorul Central de energie electrică, SA Energocom, semnalează despre existența deficitului de energie electrică în special în orele de vârf.

Pentru ziua de vineri 21 octombrie, furnizorul Premier Energy a fost notificat oficial de către SA Energocom despre existența unui deficit de energie de 284 MWh.

În această situație critică din cauza deficitului de putere în condițiile stării de alertă în sectorul electroenergetic instituită de Comisia Situații Excepționale, Operatorul Sistemului de Distribuție, Premier Energy Distribution, poate primi comanda de limitare a consumului până la volumele acoperite de contracte prin deconectarea de la rețea a unor categorii de consumatori, aplicând deconectările în evantai. 

Articole similare