Publică un anunț
piatasud.md

Deputaţii au votat în prima lectură modificarea Codului contravenţional. Comercializarea ilegală a ajutoarelor umanitare, sancţionată

Deputaţii au votat în prima lectură modificarea Codului contravenţional. Comercializarea ilegală a ajutoarelor umanitare, sancţionată

Comercializarea ilegală a ajutoarelor umanitare va fi sancţionată. Proiectul de lege pentru modificarea Codului contravenţional al Republicii Moldova a fost aprobat în prima lectură, transmite TVR Moldova.

Astfel, comercializarea ilegală a bunurilor care constituie ajutoare umanitare ar urma să fie sancţionată cu o amendă de la 40 la 60 de unităţi convenţionale (2000 de lei – 3000 de lei) aplicată persoanei fizice şi cu amendă de la 75 la 100 de unităţi convenţionale (3750 de lei – 5000 de lei) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

”Anul acesta, în situaţia stării de urgentă, mai mulţi parteneri externi şi reprezentanţi ai diasporei oferă numeroase ajutoare umanitare Republicii Moldova pentru gestionarea fluxului de refugiaţi din Ucraina. Există cazuri  de încălcare de către recepţionari şi distribuitori, inclusiv cazuri de comercializare, semnalate de cetăţeni”, a explicat deputata Fracţiunii parlamentare ”Partidul Acţiune şi Solidaritate”, Efimia Bandalac.

Potrivit deputatei, modificările Codului contravenţional vin să reglementeze răspunderea contravenţională pentru aceste fapte, iar agentul constatator va fi Ministerul Afacerilor Interne.

Anterior, Codul contravenţional prevedea drept contravenţie comercializarea ilegală a bunurilor care constituie ajutoare umanitare, însă această normă a fost abrogată în 2017.

De remarcat că responsabilă de repartizarea ajutoarelor umanitare care vin în Republica Moldova este Comisia Interdepartamentală pentru ajutoare umanitare, iar la nivelul administraţiilor locale – comisiile teritoriale pentru ajutoarele umanitare.

Articole similare