Publică un anunț
piatasud.md

Deschiderea Centrului Regional de Mediere la Cahul – o soluție rapidă pentru litigiile comerciale

Deschiderea Centrului Regional de Mediere la Cahul – o soluție rapidă pentru litigiile comerciale

La Cahul a avut loc ceremonia de deschidere a Centrului Regional de Mediere. Noua instituție va servi drept platformă pentru promovarea medierii comerciale, care este o metodă alternativă de soluționare a conflictelor cu ajutorul unui mediator imparțial și flexibil, dar și pentru furnizarea serviciilor de mediere de înaltă calitate comunității de antreprenori locali.

”Medierea este unul dintre acele instrumente care vine să ajute în situații mai complicate, când apar dispute între doi parteneri de afaceri, între doi cetățeni etc. În rezolvarea acestor situații poate să vă ajute un mediator”, a explicat Natalia Calenic, vicepreşedinta Camerei de Comerț și Industrie.

Centrul de Mediere Cahul va oferi servicii de mediere comunității de antreprenori locali, reducând astfel perioada de așteptare a părților în instanțele judecătorești, care poate dura ani întregi. De asemenea, va oferi servicii de formare a viitorilor mediatori și practicieni.

”Mediator poate fi NU numai o persoană licențiată în drept. Poate fi o persoană care are studii superioare. A fi un mediator înseamnă uneori mai mult decât să fii jurist. Trebuie să ai abilități de comunicare, să ai abilități în psihologie, niște competențe pe care le înveți. Aceste cursuri de instruire îți dau oportunitatea să înveți tehnicile necesare pentru ca să ajuți părțile să medieze un conflict”, a declarat Dumitru Lefter, directorul Centrului de Mediere al CCI a RM.

Directorul a subliniat că avantajul medierii este că permite soluționarea rapidă și eficientă a litigiilor comerciale, cu mai puține costuri, iar aceste beneficii vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri și asupra populației.

Deschiderea oficială a Centrului Regional de Mediere din Cahul face parte din proiectul ”Moldova: Mediere Comercială și Arbitraj”, care are ca scop îmbunătățirea climatului investițional în Moldova prin facilitarea utilizării medierii comerciale și arbitrajului la scară națională.

Articole similare