Publică un anunț
piatasud.md

Dezbateri aprinse pe marginea majorării tarifelor la evacuarea gunoiului

Problema majorării preţului la serviciile comunale pentru locuitorii oraşului Cahul, a fost discutate cu membrii organizaţiilor veteranilor din oraş.

Discuţia a fost deschisă de Iurie Arnaut, viceprimarul or. Cahul, responsabil de domeniu, care a argumentat necesitatea majorării tarifelor.

„Pe zi avem cheltuieli la evacuarea gunoiului de 7800 lei, la un venit de circa 6200 lei. Pe lună se acumulează pierderi de aproximativ 50 mii lei. Începând cu 1 ianuarie, întreprinderea are acumulate datorii în valoare de  450 mii lei” a menţionat Iurie Arnaut. 

Totodată, drept motivare a necesităţii majorării tarifelor prin majorarea preţurilor la lubrifianţi, piese de schimb şi majorarea salarizării.  

Propunerea primăriei este de a majora tarifele la 10 lei pentru sectorul comunal şi la 15 lei, de persoană, pentru sectorul privat, tariful actual fiind de 6 lei de persoană pentru sectorul comunal şi 11,25 lei pentru sectorul privat. 

Primarul oraşului, Petru Burlacu: „Din 1 ianuarie 2012, ANRE a luat asupra sa stabilirea tarifelor şi la energia termică. De la  938 lei pe gigacalorie au majorat la aproximativ 1600 lei. Acum avem adresări ca sa ne expunem despre stabilirea preţurilor la apă şi canalizare, se aşteaptă astfel de modificări si la gunoi. Nu vreau ca oraşul si populaţia să simtă greutatea tarifelor stabilite de ANRE, în caz că întreprinderea va ajunge în administrare privată”.

Primarul oraşului a mai menţionat că nu o dată au parvenit propuneri de la agenţi  economici care doresc să preia activitatea întreprinderii municipale, de recoltare şi evacuare a gunoiului. 

„De eram tineri ridicam o revoltă şi-i anulam pe toţi…” a spus cu nemulţumire o doamnă din sală. 

Pe de altă parte, Grigore Ceka, preşedintele Sfatului Seniorilor a declarat: „Stimaţi tovarăşi, ei vor ca noi, pensionarii, să întreţinem întreprinderea lor, întreprinderea primăriei! De ce nimeni nu vrea reforme in organizaţie?

Consiliul Vârstnicilor a adresat propunerea către fostul primar ca să reformeze această structură, să unească „Apă – Canal” , „Gospodăria Comunal – Locativă” şi „Salubritatea”. Din 2007 până acum nu a fost ridicată propunerea. Neam adresat la minister, ni s-a răspuns că va fi pusă întrebarea dată la ordinea de zi a consiliului orăşenesc, şi nimic!.  Zagorodnii ne-a dus timp de 5 ani şi fără rezultat.” 

„Aşteptăm de la dumneavoastră, domn Primar, modificări drastice!” a mai adăugat Grigore Ceka.  Pensionarii au primit fără mare entuziasm propunerea autorităţilor şi au criticat dur atât propunerea de a modifica tarifele cât şi calitatea serviciilor prestate de această întreprindere municipală. 

Potrivit administraţiei oraşului, consultări la acest subiect vor mai fi organizate.  Reamintim că la şedinţa trecută a consiliului orăşenesc, din ordinea de zi a fost exclusă chestiunea cu privire la majorarea tarifelor la serviciile comunale.  

Articole similare