Din 1 martie 2023, refugiații din Ucraina vor beneficia de mai mult suport din partea autorităților
Consiliul Europei a lansat astăzi proiectul „Consolidarea protecției drepturilor omului pentru refugiați și migranți în Republica Moldova”, inițiat cu scopul de a acorda sprijin Republicii Moldova în domeniul azilului și migrației, în special în contextul crizei refugiaților din Ucraina.
Programul va ajuta autoritățile naționale și alți actori să răspundă necesităților refugiaților și migranților și să construiască sisteme de migrație și de azil rezistente pe termen lung, inclusiv prin ajustarea cadrului legislativ privind protecția drepturilor omului pentru refugiați și migranți conform standardele europene și internaționale.
La evenimentul de lansare a participat și Secretarul general al Ministerului Muncii și Protecției Sociale Alexandru Iacub, care a specificat succint realizările ministerului în acest sens.
„Ministerul Muncii și Protecției Sociale deține, pe bună dreptate, un rol de locomotivă în acomodarea, adaptarea și integrarea persoanelor migrante în țara noastră, căci problemele vitale ale oricărei persoane țin, în primul rând, de aspectul social. Identificarea locurilor pentru trai, asigurarea cu strictul necesar, accesul la piața muncii, repartizarea ajutoarelor umanitare sunt doar câteva aspecte pe care s-au concentrat autoritățile publice, pentru a facilita integrarea persoanelor refugiate în Republica Moldova și a asigura respectarea drepturilor acestora”, a declarat Alexandru Iacub.
Proiectul este planificat pentru o perioadă de 24 de luni (octombrie 2022-septembrie 2024) și este implementat de Consiliul Europei în cooperare cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Educației și Cercetării, Institutul Național al Justiției, Oficiul Avocatului Poporului.
De menționat că, la etapa actuală, în Republica Moldova se află peste 89000 de persoane strămutate din Ucraina, în contextul războiului din statul vecin. În țară activează 66 de centre de plasament temporar pentru persoanele refugiate, în care sunt adăpostite 2831 de persoane.