Publică un anunț
piatasud.md

Doar copii vaccinați și cel mult 10 în grupă – condițiile în care ar putea fi redeschise grădinițele

Doar copii vaccinați și cel mult 10 în grupă – condițiile în care ar putea fi redeschise grădinițele

Peste o sută de primari și alți reprezentanți ai autorităților locale și centrale au participat la 17 iunie la conferința organizată de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) cu genericul „Redeschiderea grădinițelor din RM –subiect de discuții între Ministerul Educației și APL”.

Potrivit tv8.md, reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au prezentat condițiile în care ar putea fi redeschise instituțiile preșcolare după ridicarea stării de urgență în sănătate publică. „Recomandările-cadru elaborate de Ministerul Educației cu suportul UNICEF trebuie aplicate în condiții de maximă siguranță pentru copii și angajații instituțiilor preșcolare și în funcție de situația din fiecare localitate”, a specificat Mariana Grama, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Secretarul de Stat Natalia Grâu a punctat că autoritățile publice locale au dreptul să decidă politica de înmatriculare a copiilor, acest proces va avea loc reeșalonat, cu deschiderea inițială a două sau trei grupe și cu selectarea inițială a copiilor a căror părinți sunt angajați în câmpul muncii. Totodată, reprezentanții Ministerului Educației au atras atenția că în această perioadă de pandemie a crescut numărul cazurilor de violență în familie față de copii.

Pentru a putea întruni condițiile necesare pentru redeschiderea grădinițelor, Ministerului Educației a specificat că toți copiii și angajații acestor instituții vor trebui să efectueze un control medical, doar copiii vaccinați vor putea admiși la grădiniță, instituțiile vor fi dotate cu termometre digitale și alt utilaj necesar, fiecare grupă va avea doi educatori și cel mult zece copii, angajații instituțiilor nu vor depăși vârsta de 63 de ani, etc.

Un rol-cheie în acest proces îl vor avea părinții care vor semna mai multe tipuri de declarații asumându-și astfel să aducă copiii la grădiniță doar dacă aceștia sunt sănătoși. Totodată, la primul caz depistat de COVID-19 instituția preșcolară își va sista activitatea.

La eveniment au participat și reprezentanți ai asociației obștești Părinți Solidari care au solicitat autorităților redeschiderea urgentă a instituțiilor preșcolare în condiții de maximă siguranță. Potrivit reprezentanților asociației obștești, este inadmisibil ca toate instituțiile și piețele să funcționeze, iar grădinițele nu.

Reprezentanta Ministerului Finanțelor a atras atenția primarilor asupra necesității utilizării raționale a resurselor financiare acumulate în perioada în care aceste instituții preșcolare nu au activat. Potrivit specialistului de la Ministerul Finanțelor, aceste economii ar putea fi utilizate pentru procurarea termometrelor digitale și a altor produse necesare pentru a asigura securitatea copiilor.

Totuși, unii aleși locali au menționat că resursele economisite nu sunt atât de semnificative încât să fie posibilă procurarea tuturor celor necesare pentru asigurarea condițiilor de activitate a instituțiilor preșcolare în această perioadă de criză.

La Cahul, activitatea grădinițelor a fost sistată prin dispoziția primarului până pe 30 iunie.

Articole similare