Doi dintre candidații la prezidențiale, Igor Dodon și Dorin Chirtoacă: unul aflat sub controlul ANI, altul – sub urmărire penală

Doi dintre candidații la prezidențiale, Igor Dodon și Dorin Chirtoacă: unul aflat sub controlul ANI, altul – sub urmărire penală

Averile președintelui în prezent degrevat, Igor Dodon, dar și cele ale mamei sale, consilieră locală la Sadova, Călărași, sunt verificate în prezent de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

Un alt candidat la alegerile prezidențiale, Dorin Chirtoacă, intră în competiție având cel puțin două dosare penale, pe care le consideră motivate politic. Acestea sunt câteva din informațiile acumulate de portalul MoldovaCurata.md despre candidații la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Moldova Curată a publicat profilurile de integritate ale tuturor celor 8 candidați. Mai jos găsiți spicuiri din profilurile lui Igor Dodon și Dorin Chirtoacă. 

Autoritatea Națională de Integritate desfășoară în prezent un control al averilor lui Igor Dodon, pornit în luna februarie 2020. Într-un răspuns pentru Moldova Curată, ANI a informat că în privința actualului președinte au fost depuse în total 9 sesizări privind controlul averii, care au fost conexate într-o singură procedură. Controlul încă nu s-a încheiat.

Unul dintre faptele ajunse în vizorul inspectorilor de integritate este folosirea de către familia prezidențială a trei mașini care nu au fost trecute în declarațiile de avere, despre care Moldova Curată a relatat în decembrie 2019. O altă sesizare se referă la veniturile lui Igor Dodon, depusă la ANI de deputata Galina Sajin, după apariția în Ziarul de Gardă a unui articolul despre o serie de vacanțe scumpe, a căror valoare ar depăși veniturile declarate, petrecute de familia lui Igor Dodon în destinații exotice, ca insulele Maldive si Seyshelles. 

Și mama președintelui este controlată de ANI. În luna august 2020 deputata Doina Gherman a sesizat ANI să verifice veniturile și proprietățile mamei lui Igor Dodon, care a indicat în declarația de avere pentru anul trecut peste 100 de terenuri agricole, dobândite în anii 2014 – 2018, și un depozit bancar de 153 000 de lei, din care a avut și dobândă.

Doina Gherman a sugerat că acestea ar putea fi proprietăți și bunuri dobândite cu concursul lui Igor Dodon, dar trecute în acte pe numele mamei sale. Deputata a  declarat pentru Moldova Curată, în septembrie 2020, că ANI a informat-o că a pornit un control.

Și grupul de inițiativă al candidatului Igor Dodon, care a colectat semnături în actuala campanie electorală, nu s-a remarcat prin maximă transparență. Jurnaliștii de la Moldova Curată au descoperit că pe lista grupului de inițiativă figurează persoane cu venituri extrem de mici, dar care ar fi donat câte 4-5 mii de lei. Unii dintre ei au refuzat să răspundă la întrebarea de unde au avut bani să doneze, iar alții au spus că îi mai ajută părinții sau au lucrat peste hotare.

Dorin Chirtoacă este urmărit penal în dosare pe care le consideră motivate politic

Și dacă Igor Dodon intră în această campanie fiind sub controlul ANI, unul dintre contracandidații săi s-a înscris în cursă având două dosare penale active. Dorin Chirtoacă, fost primar al Chișinăului, este urmărit în dosarul parcărilor cu plată, pornit pe numele său în anul 2017, după ce Partidul Liberal s-a retras din majoritatea parlamentară din care făcea parte împreună cu Partidul Democrat, condus atunci de Vlad Plahotniuc.

Atunci primarul a fost acuzat de trafic de influență și corupere pasivă, iar dosarul se află în prezent în instanța de judecată.  Într-un comunicat al CNA se spunea atunci că primarul „i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în mun. Chişinău, să semneze contractul cu firma „Eme Parkleitsystem” GmbH fără aprobarea Consiliului Municipal Chişinău”.

Dorin Chirtoacă s-a declarat întotdeauna nevinovat, acuzând procurorii de manipulare și falsificare a probelor: „Acesta este evident dosar politic. Pe lângă faptul că pledez nevinovat, acuz procuratura şi regimul Plahotniuc-Dodon de fabricarea şi falsificarea dosarului”, a declarat Dorin Chirtoacă la o conferință de presă susținută în aprilie 2019. Procuratura Anticorupție a anunțat atunci că nu va răspunde la aceste acuzații.

În timp ce era urmărit în dosarul parcărilor, CNA a anunțat, în septembrie 2017, că pe numele lui Dorin Chirtoacă a mai fost pornit un dosar penal, de această dată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Și anume, pentru că Dorin Chirtoacă ar fi încheiat tranzacții de împăcare cu mai mulți procurori, judecători și polițiști care aveau decizii de judecată neexecutate privind asigurarea cu locuințe.

CNA a explicat atunci că membrii Consiliului Municipal erau obligați să acorde spaţiul locativ cu drept de folosinţă solicitanților, nu să le dea bani ca să-și cumpere, respectiv, să le aibă în proprietate. 

Acest dosar a fost însă retras de la Procuratura Anticorupție în anul 2019 și se află acum în gestiunea Centrului Național Anticorupție, iar urmărirea penală nu s-a încheiat, Dorin Chirtoacă având statut de învinuit. 

Între timp, solicitat de Moldova Curată, Dorin Chirtoacă a declarat (în octombrie 2020) că nu a fost informat despre o eventuală încetare sau transferare a dosarului la CNA. „Din ceea ce știm noi, Procuratura Anticorupție gestionează două dosare în ceea ce mă privește: cel cu parcările cu plată, care este interminabil în instanță, și cel legat de asigurarea judecătorilor, procurorilor și polițiștilor cu locuințe, care era la faza de urmărire penală în toți acești ani. Nici eu, nici avocații nu am fost informați despre încetarea acestui dosar și nici despre ridicarea sechestrului pus pe proprietăți. Este extrem de straniu, inexplicabil și îngrijorător că noi avem o informație, iar dumneavoastră aveți alta. În plus, mai este un dosar deschis la MAI, cu privire la plata salariilor pentru angajații primăriei și subdiviziunilor în anul 2012, dosar în care ei, de peste un an, nu se pot hotarî în ceea privește înaintarea unei acuzații oficiale. Acestea sunt informatiile pe care le cunosc, poate mai sunt și altele pe care nu le știu”, a spus Dorin Chirtoacă. Moldova Curată va cere Ministerului Afacerilor Interne informații referitoare la al treilea dosar, despre care a comunicat Dorin Chirtoacă, însă până în prezent în spațiul public nu s-a anunțat despre el.

Pentru mai multe detalii accesați portalul MoldovaCurata.md, rubrica „Cunoaște-ți candidatul!” (sub-rubrica „Alegeri prezidențiale”).

Profilurile sunt realizate cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova

Articole similare