Publică un anunț
piatasud.md

Dorin Recean este candidatul înaintat de președinta Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru. Ce avere deține

Dorin Recean este candidatul înaintat de președinta Maia Sandu pentru funcția de prim-ministru. Ce avere deține

Dorin Recean, secretarul Consiliului Suprem de Securitate (CSS), este candidatul la funcția de prim-ministru, înaintat de președinta R. Moldova, Maia Sandu, vineri, 10 februarie.

„Noul Guvern va trebui să accelereze curățarea justiției. Am promis și avem responsabilitatea să facem dreptate în țara noastră. Noul Guvern are obligația de a curăți țara de corupție. Am avut consultări cu fracțiunile parlamentare. În urma discuțiilor, l-am desemnat pe Dorin Recean în calitate de candidat la funcția de prim-ministru (…)”, a spus Maia Sandu.

Dorin Recean deține funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 4 februarie 2022. El a fost ministru de Interne în Guvernul Filat în perioada 2012-2015.

În februarie 2013, Dorin Recean, fiind ministru de Interne în Guvernul condus de Vlad Filat, a fost protagonistul unui scandal mediatic după ce în spațiul public a apărut o înregistrare a unei discuții telefonice dintre el și Nicolae Vicol, pe atunci șef al Serviciului Fiscal de Stat. În discuții, Recean i-ar fi dat indicații șefului de la FISC, fiind supărat pe comportamentului acestuia. Discuțiile au apărut în spațiul public în contextul dosarului penal în care era vizat Nicolae Vicol, telefonul acestuia fiind interceptat.

În anul 2015, Procuratura Generală a inițiat o anchetă penală pe numele lui Dorin Recean, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Dosarul, conform spuselor ex-ministrului din acea perioadă, a fost deschis în urma unei plângeri depuse de polițistul Ruslan Saachian, una din figurile importante din timpul evenimentelor din aprilie 2009, demis și restabilit de judecată de mai multe ori. Dosarul a fost ulterior clasat.

Potrivit ultimei declarații de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în 2021, Recean a obținut 4200 de euro de la compania americană „dorGov Solutions LLC” pentru servicii de consultanță, 26 332 de lei din funcția de lector universitar în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, 9250 de dolari pentru servicii de consultanță la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și 21 750 de euro de la compania „Alco Limited” pentru servicii de consultanță.

Tot în 2021, Recean a obținut 716 924 de lei de la U.S. „Food Network” S.R.L. drept dividende, conform actului său de avere.

Secretarul CSS deține o casă de 271,4 metri pătrați, a cărei valoare de piață constituie 4 500 000 de lei, o vilă de 55 000 de euro, dobândită în 2021, și altă avere imobilă, a cărei valoare de piață constituie 65 000 de lei.

Dorin Recean deține 9 conturi bancare și cote-părți în mai multe companii, conform actului său de avere.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a demisionat. Anunțul a fost făcut vineri, 10 februarie, de șefa Cabinetului de miniștri, într-un briefing de presă. Potrivit legislației, mandatul Executivului încetează în cazul în care premierul își dă demisia. „Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede”, afirmă Natalia Gavrilița.

Președinta Maia Sandu a anunțat că a luat act de demisia șefei Cabinetului de miniștri și i-a mulțumit pentru munca depusă.

Articole similare