Publică un anunț
piatasud.md

Două companii germane vor deschide unități de producere în Republica Moldova

Două companii germane vor deschide unități de producere în Republica Moldova

Două companii germane vor deschide unități de producere în Republica Moldova. Aceste proiecte investiționale în țara noastră au fost discutate astăzi în cadrul unei întrevederi dintre reprezentanții întreprinderilor cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, și administratorul Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, Marin Ciobanu, transmite MOLDPRES.

În cadrul discuției, investitorii au prezentat proiectele demarate, precum și dificultățile cu care se confruntă. Potrivit reprezentantului Heinzig, Mario Heinzig, compania este specializată în prestarea serviciilor de inginerie mecanică și producere de articole metalice pentru diverse industrii. În cel mai scurt timp, după finalizarea procedurilor de înregistrare, compania va activa în subzona Strășeni al ZEL Bălți.

Reprezentantul corporației germane „Hennemann Umweltservice Elektronik”, Eugen Wiebe, a afirmat că, în 2019, corporația a deschis o companie fiică în Republica Moldova – „Electronic Recycling Group” SRL, care, pentru moment, are 60 de angajați. Conform planului de afaceri, entitatea efectuează operațiuni de colectare, sortare, dezasamblare și prelucrare a deșeurilor de echipamente electronice și electrice.

În context, Eugen Wiebe a solicitat suportul Ministerului Economiei și Infrastructurii în vederea promovării modificărilor legislative ce ar permite funcționarea întreprinderii la capacitate maximă. În prezent, conform Legii privind deșeurile, se interzice introducerea pe teritoriul ZEL-urilor a mai multor categorii de metale, inclusiv a celor ce urmează a fi supuse dezasamblării și prelucrării.

Investitorul a mai precizat că metalele, care urmează a fi obținute din deșeurile electronice nu sunt nocive, iar modificarea cadrului legal ar permite creșterea volumului de producere a companiei „Electronic Recycling Group” SRL. Totodată, ar fi posibilă și reciclarea deșeurilor locale, care la momentul actual, în volum de cca 1000 tone de cupru anual, sunt exportate în Uniunea Europeană.

Sergiu Railean a salutat decizia corporațiilor germane de a se extinde în Republica Moldova, menționând că autoritățile implementează politici de facilitare a activității mediului de afaceri, așa încât țara noastră să devină un furnizor regional de servicii și produse industriale atât pentru piața internă, cât și cea externă.

„Deși trecem printr-o perioadă mai dificilă, țara noastră are potențial investițional. De aceea, vom acorda tot suportul necesar pentru ca investitorii să se simtă ca acasă, să dezvolte noi proiecte, să deschidă locuri de muncă”, a spus oficialul.

Ambele companii planifică în perspectiva a 3-5 ani deschiderea în Moldova a 1200 locuri de muncă.

Articole similare