Publică un anunț
piatasud.md

Drumul către votul electronic se face mai greu, dar merită. Ce putem învăța din experiența Estoniei

Drumul către votul electronic se face mai greu, dar merită. Ce putem învăța din experiența Estoniei

În anul 2019, deputatul PPDA Igor Munteanu a înaintat Parlamentului un proiect de creare a unui grup de lucru care să facă consultările necesare pentru inițierea procesului legislativ de dezvoltare a sistemului de vot electronic. Măsura însă nu a mai ajuns să fie votată de nici o majoritate parlamentară de până acum.

Ideea digitalizării votului la moldoveni este susținută de mai multă lume, cel mai des aceste voci fiind auzite în preajma alegerilor parlamentare și prezidențiale, când se discută cum poate fi rezolvată problema votului în diaspora. Această problemă acută dinaintea alegerilor este însă uitată a doua zi după desfășurarea acelor scrutine, iar discuțiile pe acest subiect de mută la următoarele alegeri.

Votul online înseamnă în primul rând digitalizare

Până la alegerile din 2013, unii cetățeni ai Republicii Moldova puteau să-și exercite dreptul la vot și cu pașapoartele de tip sovietic. Atunci, Parlamentul, unde majoritatea era deținută de Alianța pentru Integrare Europeană, a luat decizia de a anula acest drept, sub protestele opoziției comuniste care acuza că statul a lipsit de dreptul la vot sute de mii de moldoveni.

În populismul acelor zile, s-a pierdut un detaliu important – statul urma perfecteze buletine de identitate moldovenești în mod gratuit pentru toți doritorii, majoritatea fiind persoane de vârsta a treia. Procesul s-a încheiat un an mai târziu și la scrutinul Parlamentar din 2014, nici un partid nu a pus la îndoială că cineva nu a putut participa la vot din cauza lipsei actelor necesare.

La celălalt capăt de lume este Estonia. În 1994, țara baltică făcea primul pas spre digitalizare, odată cu adoptarea unei strategii de dezvoltare a sectorului IT. Doi ani mai târziu, era lansat primul sistem de e-banking din țară.

Din 2000 deja este posibil să achiți impozitele online. În prezent, acest proces îți ia trei minute, iar 98% din declarațiile fiscale sunt completate în așa mod. Din 2002 se introduce pentru prima dată buletinul de identitate electronic obligatoriu. În prezent, 98% din populație deține un buletin digital.

Cumva în mod firesc, în 2005 s-a introdus și votul online. „A durat destul de mult timp ca să fie popularizat. Ideea a fost lansată prima dată în 2002, după care au trebuit 3 ani pentru a ajusta procedurile legislative și legislația, ca să fie prima dată folosit în 2005. Atunci au fost vreo câteva mii de astfel de alegători”, explică Arne Koitmäe, șef al autorității electorale estoniene.

Continuă să citești pe Moldova.org

Articole similare