Publică un anunț
piatasud.md

Dumitru Moruz: Oamenii trebuie să înțeleagă că Uniunea Europeană nu este un dușman, ci un partener

Dumitru Moruz: Oamenii trebuie să înțeleagă că Uniunea Europeană nu este un dușman, ci un partener
© sursa: arhivă Dmitri Moruz

La data de 9 iulie 2024, a avut loc o conferință de presă organizată de inițiativa civică „Cetățeni pentru Europa” unde membrii grupului și-au prezentat viziunea și au descris planurile concrete pentru a atinge acest obiectiv ambițios.

La eveniment a participat și Dumitru Moruz, fost consilier municipal, prezentat ca activist civic din Cahul. În discursul său, Moruz a subliniat importanța implicării active a cetățenilor în procesul de integrare europeană.

„Sunt foarte încântat să fiu parte din această inițiativă. Cred că de fiecare dată când încerc să explic oamenilor valorile Uniunii Europene, ajung să realizez că uneori nu este nevoie să explic nimic. Oamenii înțeleg singuri … dacă nu sunt deranjați, pot lua decizii destul de corecte. Când au nevoie, își găsesc de lucru; când nu este de lucru, găsesc oportunitatea de a pleca peste hotare. Am petrecut zece ani peste hotare, lucrând la Moscova.

Dmitrii Moruz a evidențiat, de asemenea, provocările majore cu care se confruntă Moldova pe calea integrării europene, printre care dezinformarea și lipsa de cunoștințe despre beneficiile concrete ale aderării la UE.

„Trebuie să combatem dezinformarea cu informație corectă și transparentă. Oamenii trebuie să înțeleagă că Uniunea Europeană nu este un dușman, ci un partener care poate oferi Republicii Moldova un viitor mai bun pentru toți cetățenii. Dacă cineva minte intenționat și încearcă să încurce oamenii în a lua decizii corecte, atunci această decizie poate afecta negativ viitorul” a mai specificat Dmitrii Moruz.

În încheierea discursului său, Dmitrii Moruz a făcut un apel la toți cetățenii Moldovei să se alăture inițiativei „Cetățeni pentru Europa” și să se implice activ în procesul de integrare europeană.

„Consider că Uniunea Europeană este un proiect în care toți am fost implicați, avem rude sau prieteni care sunt parte ai acestui proiect. Este un proiect deschis pentru toți, indiferent de religie sau limbă. Acum avem oportunitatea să nu rămânem indiferenți” a mai declarat Dmitrii Moruz.

„Cetățeni pentru Europa” este o platformă civică apolitică, deschisă tuturor celor care doresc să contribuie la integrarea europeană a Moldovei. Grupul reunește experți din diverse domenii, activiști civici, antreprenori, studenți și cetățeni obișnuiți, toți uniți de convingerea fermă că apartenența la UE va oferi Republicii Moldova o șansă unică de prosperitate, stabilitate și democratizare.

Articole similare