Publică un anunț
piatasud.md

Echipele Multidisciplinare din 7 localități din raionul Cahul – mai dotate pentru a interveni în cazuri de violență în familie

Șapte echipe multidisciplinare din localitățile Cahul, Colibași, Văleni, Slobozia Mare, Larga Nouă, Zîrnești și Andrușul de Jos  au fost dotate tehnic pentru a ușura intervenția în cazurile de violență în familie la nivel local. 

Oferirea suportului tehnic sub forma de echipament IT și program software este una din activitățile planificate în cadrul proiectului „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, implementat de RCTV Memoria în parteneriat cu AO Promo-LEX, în cadrul proiectul EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

Pe lângă programul de instruiri și mentoratul oferit membrilor echipelor multidisciplinare în activitatea lor, aceștia necesită și un suport tehnic. Echipamentul IT va fi folosit pentru înregistrarea, documentarea și monitorizarea cazului de către specialiștii echipei. Acest fapt va contribui la oferirea unei asistențe calitative victimelor violenței în bază de gen/violenței în familie” a menționat Ludmila Popovici, Directoare executivă RCTV Memoria.

Echipele multidisciplinare sunt oameni concreți, care știu cu ce se ocupă, cunosc esența problemei și pot să vină în ajutor cu sfaturi și cu o intervenție concretă atunci când este nevoie de ajutorul lor. Victimele din păcate nu cunosc că au nevoie de ajutor, nu cunosc la cine să se adreseze. Respectiv, după activitatea acestor grupuri, după ce cu adevărat oamenii vor cunoaște la cine să se adreseze, atunci sunt sigură că se va vedea și numărul de adresări în creștere” ne-a declarat Tatiana Romaniuc, Viceprimară mun. Cahul, membră EMD.  

Fiecare EMD (echipă multidisciplinară) din cele 13 localități din raioanele Cahul și Ungheni au primit echipament IT: un laptop, o tabletă și programul software, pentru a fi utilizate în procesul de documentare și asistare a victimelor violenței în bază de gen/violență în familie de către specialiștii echipei. 

O echipă multidisciplinară este echipa care vrea și trebuie să intervină în cazurile de violență bazată pe gen, violență domestică. În proiectul EVA au fost donate echipamente pentru echipele multidisciplinare pentru că, pe lângă profesionalismul care îl ai, trebuie să ai și cu ce lucra” ne-a comunicat Natalia Poștaru, Ofițeră de Program EVA.

Această donație este oferită pentru o activitate mai eficientă a echipelor multidisciplinare, a instruirilor organizate în cadrul Programului de instruire în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, precum și documentării corespunzătoare  a cazurilor în cadrul asistenței victimelor violenței în familie

„Echipele multidisciplinare din localitățile respective au posibilitatea și oportunitatea de a-și dezvolta oportunități de comunicare cu agresorii și victimele, au posibilitate de a-și crește vizibilitatea în comunitate. Oamenii trebuie să cunoască că există o asemenea comisie, care este misiunea ei și care este importanța și relevanța. În momentul în care se depistează focare de violență, echipa multidisciplinară se întrunește, analizează cazul și demarează o anchetă” afirmă Elena Gîrneț, Directoare Liceul „Mihai Eminescu”, membră EMD.

De asemenea, au fost oferite și panouri informative – produs de vizibilitate pentru EMD, pentru a spori vizibilitate echipelor și ca instrument de prevenire și combatere a fenomenului de violență. Informațiile care vor fi incluse în compartimentele panoului vor duce la creșterea nivelului de informare a localnicilor despre fenomenul de violență și metodele de combatere a acestuia.

Articole similare