Publică un anunț
piatasud.md

Educația Mediatică se extinde în bibliotecile publice din Republica Moldova

Educația Mediatică se extinde în bibliotecile publice din Republica Moldova

Un număr de 120 de bibliotecari din republică au primit certificate de absolvire a cursului de instruire în Educație Mediatică și Informațională (EMI) și s-au învrednicit o dată cu aceasta de titlul de Formator în EMI, fapt ce le permite să organizeze instruiri în acest domeniu.

Pentru prima dată, în calitate de instructori-formatori au fost 12 bibliotecare, ce dețin competențe avansate în Educație Mediatică și Informațională, altfel spus, cunosc în profunzime EMI și tehnicile de predare și învățare.

Instruirile s-au desfășurat în cadrul programului ”Consolidarea presei independente și a Educației mediatice”, implementat de organizația franceză ERIM (Irex Europe), în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din R. Moldova (ABRM).

Festivitatea de înmînare a certificatelor s-a desfășurat în perioada declarată de UNESCO  ”Săptămâna Globală a Educației Mediatice și Informaționale (26-30 octombrie) la sediul Bibliotecii Naționale a R. Moldova. Participantele din diferite raioane au fost grupate pe zile, astfel încît să se evite adunarea în grup mare.

Formatoarele au trecut pe parcursul a 6 luni cursul integral de EMI, conform programului și manualului on-line de Educație Mediatică și Informațională https://biblio-emi.md/cuprins/ coordonat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, conceput și scris de Natalia Grîu, expert în EMI, actualmente, secretară de stat în cadrul ministerului. 

Ele au studiat toate cele 8 module, ce curpind teme actuale și importante pentru dezvoltarea gândirii critice a cetățenilor: Funcțiile și tirpurile de media, mass media în societatea contemporană, structura și caracteristicile știrilor, fenomenul știrilor false, manipularea, propaganda, combaterea stereotipurilor, siguranța online, noile media și cultura comunicării, neticheta, etica și deontologia în jurnalism, rolul presei în promovarea cetățeniei active etc.

Mai departe, ele sunt încurajate să transmită cunoștințele acumulate prin intermediul tehnicilor de predare învățate membrilor comunității din care fac parte. Majoritatea au accentuat importanța acestui domeniu și și-au propus să inițieze un serviciu nou la bibliotecă, menit să inițieze populația în Educație Mediatică și Informațională și să dezvolte gândirea analitică. 

Programul ”Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” este  implementat de IREX Europe, actualmente ERIM, începând cu anul 2014 și a instruit pe parcursul ultimilor 6 ani peste 600 de bibliotecari din bibliotecile publice, școlare și universitare. Aceștia la rândul lor, au instruit peste 8 mii de cetățeni (elevi, adulți, seniori, colegi bibliotecari). În 45 de biblioteci au fost amenjate zone media (Ungherașe Media), destinate informării corecte a cetățenilor. 

În parteneriat cu ABRM, ERIM a elaborat primul manual digital de Educație Mediatică și Informațională destinat bibliotecarilor https://biblio-emi.md/ , ce a fost coordonat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Articole similare