Publică un anunț
piatasud.md

Educație și acțiune împotriva corupției: Tinerii din raionul Cahul dau tonul schimbării

Educație și acțiune împotriva corupției: Tinerii din raionul Cahul dau tonul schimbării

Pe data de 24 august 2023, a avut loc Conferința de încheiere a proiectului „Tinerii pentru o societate fără corupție”. Acest proiect a avut ca scop prevenirea și lupta împotriva corupției în trei comunități din raionul Cahul: mun. Cahul și satele Giurgiulești și Slobozia Mare.

”Oriunde auzim că la noi în republica Moldova una dintre cele mai mari probleme este corupția. Prin acest proiect noi ne-am propus să informăm mai mult societatea, să discutăm despre această problemă și despre cum noi, cu puterile noastre, prin instruire, informare, conștientizare și acțiuni simple, dar concrete, putem să luptăm cu acest flagel „corupția”, a declarat Mihai Cucereanu, director de proiect la Centrul CONTACT-Cahul.

În cadrul conferinței, coordonatoarea proiectului, Viorica Cecan, a prezentat obiectivele propuse, cele realizate și activitățile care au adus la rezultat, subliniind contribuția semnificativă a tinerilor implicați în inițiativă.

Astfel, conform rapoartelor, a crescut gradul de informare și conștientizare a tinerilor, cadrelor didactice și în societate privind consecințele, modalitățile de prevenire și combatere a corupției.

Au fost consolidate și dezvoltate capacitățile a trei consilii ale elevilor în domeniul mecanismelor anticorupție iar instituțiile de învățământ din raionul Cahul implicate în promovarea anticorupției.

De asemenea, circa 10 000 de cetățeni din regiunea de sud au fost informați despre consecințele negative a corupției, iar aproape 1000 de elevi au înțeles impactul negativ al comportamentului iresponsabil care favorizează acte de acest fel.

Partenerii din instituțiile de învățământ L.T. „Ioan Vodă” din Cahul, L.T. „M. Eminescu” din Slobozia Mare și L.T. „Mihai Sadoveanu” din Giurgiulești, și-au împărtășit impresiile și experiențele.

„Sper ca proiectul dat ne va uni și mai mult ca să îndeplinim o sarcină care stă în fața țării întregi, nu numai a Centrului Contact-Cahul, să combatem corupția. Ar fi bine ca acesta să aibă o continuitate și pentru alte localități”, a declarat Maria Niculiseanu, cadru didactic L. T. „Mihai Sadoveanu”, Giurgiulești.

Conferința s-a încheiat cu înmânarea diplomelor de participare și apreciere tinerilor implicați în proiect, recunoscându-le eforturile și angajamentul în promovarea unei societăți fără corupție.

„M-am implicat în acest proiect pentru a-i infuența și pe ceilalți să nu dea mită”, a spus Apostol Ana, elevă a clasei a VIII-a, L.T. „Mihai Sadoveanu” din Giurgiulești.

Asociația Obștească Centrul CONTACT-Cahul este beneficiar al Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și al Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementează proiectul „Tinerii pentru o societate fără corupție”.

Articole similare