Publică un anunț
piatasud.md

Energie de la Soare pentru generația viitoare: Grădinița din Manta a fost dotată cu o centrală fotovoltaică

Energie de la Soare pentru generația viitoare: Grădinița din Manta a fost dotată cu o centrală fotovoltaică

La grădinița din satul Manta, raionul Cahul, a fost instalată și pusă în funcțiune o centrală electrică fotovoltaică, în cadrul proiectului Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei ”Prutul de Jos”, implementat de Asociaţia obşească EcoContact cu susţinerea Guvernului Austriei. Rezultatele acestuia au fost evaluate pe 3 octombrie, în cadrul unui tur în sudul ţării, cu participarea echipei MOLDPRES.

Pentru acoperișul grădiniței au fost achiziționate, instalate și puse în funcțiune centrale electrice fotovoltaice (CEF) ”on-grid”, iar costul lucrărilor a constituit 80% din sursele financiare ale proiectului și 20% contribuția financiară a APL-urilor.

”Energie de la Soare pentru generația viitoare” – o realizare de succes și confirmarea faptului că parteneriatul între primăria Manta, A O EcoContact și Centrul de Consultanță Ecologică Cahul poate genera soluții inovatoare și sustenabile pentru provocările climatice cu care ne confruntăm. Suntem recunoscători, în mod special, Agenției Austrice pentru Dezvoltare, finanțatorul proiectului, grație căruia reușim să construim un viitor mai verde pentru generațiile viitoare”, a declarat Violeta Hîncu, primarul comunei Manta.

Cu ocazia vizitei oaspeţilor, colectivul grădiniţei a pregătit un spectacol, pe tema poluării şi protejării mediului în condiţiile de schimbări climatice.

”Începând cu anul 2004, Republica Moldova a devenit o țară prioritară pentru Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, iar unul dintre obiectivele pe termen lung ale Austriei este de a promova rezistența la schimbările climatice și protecția mediului. În gestionarea ariilor protejate trebuie să se țină cont de schimbările climatice. Rezervația biosferei „Prutul de Jos” este unică de acest fel din Republica Moldova, și trebuie depuse eforturi pentru consolidarea capacităților, inclusiv la nivel local. Acest lucru poate fi realizat prin dezvoltare rurală inclusivă, sensibilă la gen și durabilă, prin îmbunătățirea mijloacelor de trai, cu accent pe reducerea presiunii asupra resurselor naturale și a ecosistemelor”, a relevat la eveniment Gunther Zimmer, şeful Agenției Austriece pentru Dezvoltare în Republica Moldova.

Pe lângă grădiniţa din Manta, încă două grădinițe pentru copii din raionul Cahul vor produce energie verde pentru propriul consum, grație proiectului Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei ”Prutului de Jos”. Este vorba de instituţiile preşcolare din Slobozia Mare și Giurgiulești, unde, de asemenea, au fost achiziționate, instalate și puse în funcțiune centrale electrice fotovoltaice (CEF) ”on-grid”, iar costul lucrărilor a constituit 80% din sursele financiare ale proiectului și 20% contribuția financiară a APL-urilor.

În total, pentru realizarea celor trei proiecte mari de infrastructură au fost investiți peste 92 de mii de euro, sumă care se consideră că poate fi recuperată în aproximativ șapte ani.

„Una dintre cele mai importante instituții din satul nostru, grădinița pentru copii, a pășit în era sustenabilității, odată cu achiziționarea, instalarea și punerea în funcțiune a centralei electrice fotovoltaice (CEF) ”on-grid”. Această investiție remarcabilă constituită din grantul obținut din cadrul proiectului Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei ”Prutului de Jos” în valoare de 80 %  și bugetul primăriei în valoare de 20%, nu doar că ne asigură o sursă de energie curată și durabilă, ci are și un impact benefic asupra mediului înconjurător”, a estimat Tatiana Gălăţeanu, primarul satului  Giurgiulești.

La rândul său, Valentina Carastan, primarul satului  Slobozia Mare, a relevat că proiectul de infrastructură implementat cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare și aportul semnificativ al A.O. EcoContact și Centrul de Consultanță Ecologică Cahul, reprezintă un exemplu concret de consolidare a măsurilor de adaptare la schimbările climatice și promovarea energiei regenerabile în comunitatea noastră. „Totodată, contribuția primăriei la implementarea centralei electrice fotovoltaice este un exemplu elocvent al angajamentului nostru față de protecția mediului și promovarea unei dezvoltări durabile”, a precizat Valentina Carastan.

Proiectul Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei ”Prutului de Jos” este finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC)” și implementat de către A.O. EcoContact, în parteneriat cu Centrul de Consultanță Ecologică Cahul.

Articole similare