Publică un anunț
piatasud.md

ES Genţiana Şerbu: „Securitatea energetică este o componentă importantă a securităţii naţionale”

Consulul General al României la Cahul a vorbit, pentru ziuadezai.md, despre temele discutate în cadrul Forumului agricol transfrontalier România – Republica Moldova.

„Cea dea treia ediţie s-a orientat mai mult spre domenii de interes strategic, în sensul susţinerii fermelor de familie. Din punct de vedere a realităţii pe teren, ferma de familie este realitatea dominantă, şi atunci veni ca o temă normală” a declarat doamna Consul. 

Totodată, Excelenţa Sa a s-a referit şi la tema privind agricultura şi energia renuvelabilă drept o temă ce ţine de securitatea naţională pentru ambele state: „Securitatea energetică este o componentă importantă a securităţii naţionale însă nu trebuie să afecteze securitatea alimentară. Trebuie să avem grijă ca atunci când producem biogaz, de exemplu, sau avem acele tipuri de combustibili care sunt produse prin cultivarea rapiţei, de exemplu: biocombustibilul, să nu înlocuim prea mult din suprafeţele cu grâu, cu porumb care constituie sursă de alimentare pentru populaţie şi să nu afectăm securitatea alimentara”. 

Cât despre efectele produse de forumurile anterioare, ES Genţiana Şerbu a menţionat că sunt deja create firme mixte, au loc schimburi în domeniul pregătirii personalului şi schimburi de tip tehnologic. 

„Prin aceste platforme unde ei (agricultorii n.r.) pot să vină, să se cunoască, să discute, să vadă ce produc, să vadă ce pot învăţa unii de la alţii cred că este deja un lucru foarte bun” a punctat doamna Consul.

Forumul agricol transfrontalier România – Republica Moldova a avut loc pe 25 octombrie 2013, fiind desfăşurat al treilea an consecutive în oraşul Cahul  

La forum au fost prezenţi şi reprezentanţi ai ministerelor de resort din România şi Republica Moldova în persoana Secretarului de stat Valentin Şoneriu şi respectiv Viceministrul Ion Sula.

Forumul Agricol Transfrontalier România – Republica Moldova este organizat de Consulatul General al României la Cahul, în parteneriat cu Centrul Bilateral de Afaceri România – Republica Moldova şi Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi.

Partenerii logistici sunt: Consiliul Raional Cahul şi Centrul Pro- Europa Cahul. Evenimentul este susţinut financiar de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Fundaţia Est- Europeană Moldova.

Articole similare