Publică un anunț
piatasud.md

Ești elev sau elevă și cauți un loc de muncă pentru vară? Află care îți sunt drepturile

Ești elev sau elevă și cauți un loc de muncă pentru vară? Află care îți sunt drepturile

După încheierea anului de studii, unii elevi se gândesc cum să-și ocupe timpul eficient și iau în calcul o angajare pe termen scurt. Adolescenții pot lucra în calitate de chelneri sau pot accesa și alte joburi în perioada estivală. 

În municipiul Cahul există mai mulți antreprenori care pot oferi tinerilor posibilitatea de a câștiga un ban în vacanță. Totuși tinerii trebuie să fie vigilenți și informați referitor la drepturile pe care le au. În continuare, explicăm împreună cu Pavel Groza, șeful Inspecției Teritoriale de Muncă Cahul, și avocatul Ion Vanțevici, relația legală pe care trebuie să o aibă un angajator cu angajatul său, mai ales unul cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani. 

Ce spune legea despre angajarea minorilor în câmpul muncii

Persoanele care au împlinit 15 ani se pot angaja în câmpul muncii doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali. Angajarea până la împlinirea vârstei de 15 ani este interzisă. 

Dacă adolescentul are 16 ani împliniți, el poate fi angajat, cu respectarea unui șir de restricții ce țin de timpul de muncă. Potrivit Codului Muncii, salariaţii cu vârsta de până la 18 ani sunt angajaţi numai după ce au fost supuşi unui examen medical preventiv. Ulterior, până la atingerea vârstei de 18 ani, ei vor fi supuşi examenului medical obligatoriu în fiecare an. Cheltuielile pentru examenele medicale vor fi suportate de angajator.

Un alt aspect important este că adolescenții trebuie să se afle la muncă un timp mai scurt decât angajații adulți. Un tânăr cu vârsta de 15 și 16 ani poate lucra până la 24 de ore pe săptămână (maxim 5 ore pe zi). În același timp, un tânăr cu vârsta de 17 și 18 ani – 35 de ore (până la 6 ore pe zi). 

Munca sezonieră a adolescenților este în vizorul Inspecției Muncii 

Potrivit datelor Inspecției teritoriale de muncă Cahul, de la începutul anului curent, 17  persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani au fost încadrate în lucrări agricole. În cadrul întreprinderilor din raionul Cahul în anul 2021 au fost identificați 35 de tineri angajați. 

„Inspecția teritorială de muncă Cahul efectuează controale planificate ale agenților economici conform unui orar. Noi putem interveni pentru a investiga un presupus caz de abuz din partea angajatorului în privința unui minor angajat doar la sesizarea părții pretins vătămate. Tinerii trebuie să-și cunoască drepturile pentru a și le putea apăra. Din păcate, avem cazuri în care angajatorii nu-și respectă obligațiile, utilizează munca la negru a tinerilor. Odată ce suntem sesizați – intervenim”, explică Pavel Groza, șeful Inspecției teritoriale de muncă Cahul.

Potrivit lui, cea mai frecventă greșeală pe care o fac tinerii la angajare este că nu revendică un exemplar al contractului individual de muncă, fapt care îngreunează foarte mult procesul de documentare a abaterilor și de penalizare a antreprenorilor.

„Contractul individual de muncă este principalul document care confirmă faptul că tânărul a fost angajat în cadrul întreprinderii. De multe ori, tinerii nu iau în calcul, la angajare, un potențial conflict sau lezarea lor în drepturi și nu cer să li se ofere al doilea exemplar al contractului individual de muncă. Chiar și așa, avem metode de a constata că tânărul a fost angajat, iar drepturile lui au fost încălcate. În final, decizia definitivă de sancționare a angajatorului este luată de către instanța de judecată”, a adăugat Pavel Groza.

Ce spun juriștii

Și avocatul Ion Vanțevici susține că anume contractul e un document-cheie, care trebuie studiat minuțios de către tinerii angajați. 

„La încheierea contractului, tânărul trebuie să fie atent în special la salariul care-i este stabilit, la specialitatea, profesia, calificarea, funcția, regimul de muncă și de odihnă, la drepturile și obligațiile sale precum și ale angajatorului, fixate în document. Tinerii salariați trebuie să știe că în cazul în care s-au angajat pe o perioadă determinată, de exemplu, în calitate de chelner/ă pentru 3 luni, atunci ei au aceleași drepturi ca și salariații angajați pe o perioadă nedeterminată. Respectiv, după expirarea contractului individual de muncă, angajatorul este obligat să le compenseze toate concediile anuale de odihnă nefolosite”, explică Ion Vanțevici.

Potrivit lui, în cazul în care angajatorul refuză să achite salariul, angajatul poate depune o plângere la Inspectoratul de Stat al Muncii. 

„Salariatul are dreptul de a se adresa cu o cerere de chemare în judecată împotriva angajatorului, prin care va solicita instanței să-l oblige pe angajator la achitarea integrală a salariului. Termenul de adresare în judecată este de 3 ani din momentul de când angajatorul era obligat să achite salariul. Este important de menționat că salariatul are dreptul de a solicita de la angajator penalitatea în mărime de 0,3 % din suma salariului pentru fiecare zi de întârziere. Șansele de câștig în instanța de judecată se măresc odată ce tânărul salariat a respectat procedura prealabilă, s-a încadrat în termenul de înaintare a acțiunii și prezintă destule probe care ar convinge judecătorul că angajatorul nu i-a achitat salariul”, a punctat Ion Vanțevici.

Antreprenorii angajează mai rar adolescenți

Am discutat cu câțiva administratorii ai localurilor din Cahul, care ar putea angaja tineri în calitate de chelneri.Ei spun că, întrucât la angajarea adolescenților trebuie să respecte anumite condiții și restricții, recurg mai rar la astfel de angajări.    

„Practicam în trecut să angajăm tineri pe perioada vacanței în calitate de chelneri. Sunt  multe aspecte legale care ne descurajează să o facem în continuare. În primul rând se lucrează cu alcoolul și nu vrem să expunem riscului un tânăr sau tânără. În al doilea rând, pentru un adolescent norma de muncă legală este mai mică decât a altor angajați, ceea ce nu ne permite să organizăm eficient programul de muncă”, ne-a declarat Eugen Albur, administratorul unui local din Cahul. 

Un alt administrator, Vadim Curdov, spune că practică angajarea de chelneri adolescenți pe timpul verii, perioadă în care localurile sunt, de regulă, mai aglomerate. „Problema principală e că tinerii sunt instruiți, iar după 3 luni deja nu mai rămân să lucreze. Procesul de angajare tot este unul destul de birocratic, în situația când avem un contract pe perioadă determinată”, a explicat Vadim Curdov. 

Vitalie Hotnogu

Articole similare