Publică un anunț
piatasud.md

Ești peste hotare, dar vrei să votezi? Află ce trebuie să faci în primul rând

Ești peste hotare, dar vrei să votezi? Află ce trebuie să faci în primul rând

Cetățenii plecați peste hotare care doresc să voteze la Alegerile Parlamentare Anticipate din 11 iulie urmează să se înregistreze prealabil pentru aceasta. 

Înregistrarea prealabilă este unul din criteriile importante care stă la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare în afară țării.  Procedura se încheie cu 45 de zile înainte de data scrutinului (26 mai 2021).

Alegătorii sunt invitați să completeze formularul de înregistrare on-line, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md și să urmeze instrucțiunile privind completarea formularului online. 

Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Cum ne înregistrăm pe pași

Pasul 1

Accesăm  www.alegator.md și alegem butonul „Înregistrare prealabilă” 

Pasul 2. 

Sunteți redirecționați pe site-ul CEC. Aici vă puteți informa ce înseamnă Înregistrarea Prealabilă. Pentru a Continua procedura apăsați pe butonul „Înregistrare on-line”

Pasul 3. 

În caseta de dialog care apare, urmează să introduceți codul personal și data nașterii, pentru a vă identifica.

Pasul 4. 

După ce este verificată identitatea, urmează să solicitați înregistrarea prealabilă. 

V-a apărea o hartă unde trebuie introdusă localitatea de reședință, selectată secția de votare din alegerile anterioare (doar pentru referință), tipul reședinței și de introdus adresa de email și de confirmat adresa de mail. 

Adresa de email se utilizează atît pentru comunicarea cu persoanele înregistrate, cît și pentru securitatea aplicației Înregistrarea prealabilă împotriva programelor robot.

La adresa de email personală veți primi toate notificările în legătură cu înregistrarea prealabilă, confirmarea și anularea înregistrării. De asemenea, după ce vor fi constituite secțiile de votare, veți primi informații cu privire la acestea.

CEC oferă posibilitatea celor plecați peste hotare care vor să se implice în calitate de funcționar electoral să o facă, urmează doar ca aceștia să-și expună dorința și acordul. 

Pasul 5. 

Înregistrează declarația 

Până la această oră, peste 80 de mii de cetățeni ai moldoveni aflați în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului s-au înregistrat prealabil pentru a participa la votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

Cele mai multe înregistrări au fost făcute în Italia (peste 16,8 mii), Marea Britanie (12,8 mii), Germania (10,3 mii), Franța (6,9 mii), Rusia (6,7 mii), România (circa 6 mii), Irlanda (4,3 mii), SUA (3,1 mii), Spania (2,4 mii), Canada (1,8 mii), Belgia (1,3 mii), Portugalia (1,1 mii).

Articole similare