EU4Moldova: 14 antreprenori din raionul Cahul au primit certificate de grant din partea UE
Ceremonia de înmânare a certificatelor de grant a avut loc în cadrul forumului economic regional, care s-a desfășurat on-line cu prezența reprezentanților ai delegației UE, ai Programului Națiunilor Unite din Moldova, reprezentanți ai Administrației Publice Locale din localitățile raionului Cahul și antreprenori.
Potrivit lui Alexandru Pelivan, Manager al Programului EU4Moldova, peste 70 de antreprenori din Cahul au aplicat la program:
“Mă bucur văzând cât de mult interes există în regiune pentru a dezvolta economia locală. Le mulțumim celor peste 70 de aplicanți pentru munca enormă pe care o depun. Certificatele de grant valorează între 15 000 și 30 000 de Euro, și vor fi oferite celor 14 antreprenori selectați în urma concursului. Datorită acestui suport se vor crea peste 70 de locuri de muncă. La fel mă bucur că avem afaceri din mai multe domenii: agricultură, turism, producerea mobilei, servicii”, a subliniat Alexandru Pelivan.
Acesta a fost primul apel lansat în cadrul programului EU4 Moldova, iar în acest an și în anii următori urmează lansarea apelurilor similare, iar valoarea totală de asistență a mediului de afaceri va ajunge la circa 1, 7 mln de Euro.
Primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș a felicitat antreprenorii câștigători, mulțumind în același timp reprezentanților UE și PNUD Moldova:
“ EU4 Moldova este pentru noi o mare oportunitate de a avea o creștere și o dezvoltare a economiei locale.”
Cei 14 câștigători au fost clasificați în trei categorii: companii existente, start-up-uri și antreprenoriat social.
În categoria companiilor existente, au fost selectați următorii câștigători:
- Bajenov Serghei/SC ”INTERSTEPCO M” S.R.L. Proiectul său este îndreptat spre automatizarea producerii de mobilă. Datorită acestui suport, va spori dezvoltarea capacităților de producere a mobilei – Fabrik Home – Cahul, care a fost fondat în 2005 și va genera 10 locuri noi de muncă. Va fi procurat utilaj pentru prelucrarea materialului lemnos cu ghidare computerizată (CNC). Investiția va spori nivelul de automatizare și digitalizare a proceselor în companie cu peste 60% Exportul în România este planificat prin intermediul platformei Frisbo. Suma de care beneficiază Serghei Bajenov este 30 mii de Euro.“Cu ajutorul utilajului procurat vom îmbunătăți standartele de calitate și vom putea ieși și pe piața europeană”, spune Serghei Bajenov.
- Ion Caraja, fondatorul ”IMPERIAPRIM” S.R.L., va beneficia de un suport în valoare de 27 288 Euro, pe care îi va utiliza în tehnologia 3D în producerea și prelucrarea metalului.
Afacerea a fost fondată în 2014 prestând servicii de confecții metalice ornamentate. Investiția va implica achiziționarea unei mașini de tăiat cu laser, care va crește performanța companiei și va determina creșterea vânzărilor, cu potențial de export.
-Un laborator de testare a materialelor de construcție, va fi creat în cadrul companiei TOPCONSTRUCT BNN SRL, condusă de Natalia Bădănău. 30 mii de Euro vor fi folosiți în utilarea unui laborator de testare a materialelor de construcție pentru care va fi procurat echipament specializat pentru testarea betonului. Compania a fost înregistrată în 2006 și este specializată în construcția și comercializarea apartamentelor și oficiilor/spațiilor comerciale, producerea/vânzarea betonului, pietrișului, servicii de arendă a oficiilor și servicii de transportare a materialelor de construcție. Laboratorul va diversifica spectrul de servicii de testare oferite în Cahul și va crea 4 locuri noi de muncă.
- Balan Mihail, fondatorul companiei TEXITEH SRL, din comuna Manta a primit un certificat de grant în valoare de 29 320 Euro. Cu ajutorul acestei sume, el va procura o mașină de tăiat cu laser cu fibră necesară pentru producerea și vânzarea articolelor personalizate, de decor, embleme, suvenire. Vânzările companiei au loc către partenerii din Cahul și Chișinău și prin reţeaua de Internet. Datorită investiției, spectrul de servicii oferite va fi extins și va genera 8 locuri noi de muncă.
- Leșan Mihail, este fondatorul companiei „AMV-GRAPE” S.R.L. El deține plantații multi-anuale și planifică plantarea noilor podgorii; Prin intermediul suportului primit,în valoare de 30 mii de Euro, Mihail își dorește să procure un sistem modern de protecție antiploaie – antigrindină. Totodată el își propune să creeze un brand de producere a strugurilor și a fructelor. Deasemenea, planifică exportul pe piața UE și generarea a 6 locuri noi de muncă.
- Cei 29 100 Euro, Svetlana Mihailuc, proprietara MEGA WASH SRL dorește să îi investească în echipament de curățire pentru prestarea serviciilor de spălare a hainelor, curățire a pernelor și a covoarelor. Aceasta va genera 3 locuri de muncă și va controla impactul ecologic al activității prin filtrarea apei reziduale, consumul redus de detergenți și echipament performant.
- Nicu Știrbeț, deține o agropensiune în satul Văleni și cu ajutorul grantului primi în valoare de 30 mii Euro el va procura echipament tradițional de cazare, echipament spa cu tratamente naturiste.
“Pensiunea “ Eco – Village” a apărut din dorința de a dezvolta eco – turismul în Lunca Prutului. Pentru mine a fost nevoie de mulți ani petrecuți în afară ca să înțeleg unicitatea produsului care se întâlnește în Lunca Prutului. Vorbim aici de vinuri, de oameni, bogățiile naturale și tot așa. De la înființare am făcut tot posibilul să arătăm aceste particularități atât oamenilor de la noi din țară, cât și celor de peste hotare, astfel reuțind să aducem peste 10 mii de turiști străini”, a subliniat Nicu Știrbeț.
- Cu suport european se va dezvolta și afacerea Alei Vatova. Ea a primit u certificat de grant în valoare de 28 750 Euro. Compania pe care o conduce ”FPC ALMA” S.R.L., se specializează în producerea pavajului vibropresat și a altor articole din beton, lucrări de construcții. Investiția constă din procurarea unei stații de producere a betonului care va dubla capacitatea de producere, va reduce costurile și va genera 10 locuri noi de muncă.
Start-up-uri
- Elena Mocanu, din satul Roșu cu cei 22 836 Euro, își proune să deschidă o covrigărie. Covrigăria “ La Bunica” va dispune de ra echipament specializat – cuptoare, vitrine, frigider, mașină de cafea, căruță itinerantă – pentru a produce şi vinde covrigi, patiserie după rețete tradiționale. Totodată, Elena Mocanu planifică vânzarea cu ajutorul unei căruțe itinerante în diverse locații, la festivaluri și alte evenimente și va genera până la 4 locuri noi de muncă.
- Mihai Curjos din satul Larga Nouă a primit un certificat de grant în valoare de 23 677 Euro. El dorește să înființeze un atelier de procesare a cerii. Pentru aceasta, va procura echipament specializat pentru producerea fagurilor, compresor, cântar și forme de silicon pentru lumânări. Activitatea de bază a atelierului va fi fabricarea fagurilor artificiali din ceară naturală (foițelor din ceară prin metoda turnării la cald) și lumânări decorative din ceară naturală. Afacerea va genera 3 locuri noi de muncă.
- Și Voina Victor este un tânăr care are ambiția de a rămâne și a se dezvolta acasă. Cu suma primită în cadrul programului EU4 Moldova, și anume 25 mii Euro, Victor își propune cultivarea zarzavaturilor în sere prin instalarea serei din blocuri, sistem de irigare și de încălzire a serei. Se planifică cultivarea salatei verzi, cepei verzi, mărarului, pătrunjelului, mintei și busuiocului. Investiția va genera 4 locuri de muncă, iar produsele vor fi vândute către HoReCa din regiune.
“Imediat după ce am aflat că sunt unul din puținii norocoși ai acestui program, am demarat o serie de lucrări. Sunt mândru că sunt parte a acestei comunități. Mulțumesc UE și acestui proiect, pentru că datorită acestui grant, UE vine la mine acasă și nu sunt eu nevoit să plec”, a spus Victor
- Cătălina Pascal împreună cu soțul gestionează fierăria proprie. Ea creează modelele produselor făcute la comandă, coordonează serviciul cu clienții, gestionează partea financiară a afacerii. Iar soțul, fierar de profesie, dă viață modelului desenat de soția sa. El produce varii obiecte din fier forjat: porți, garduri, balustrade, grilaje și alte elemente care încorporează confecții metalice. Deși concurența este acerbă, produsele familiei Pascal au trecut hotarul regiunii Cahul, fiind solicitate și în raioanele Cantemir, Leova, Vulcănești. Familia Pascal este beneficiară a Programului de granturi, categoria Start-Up și primește drept asistență nerambursabilă suma de 15,000 Euro
„Forjarea artistică devine tot mai populară pe an ce trece, deoarece este opusă producției șablon din fabrică. Din banii acordaţi de Uniunea Europeană vom achiziționa utilaj modern de prelucrare a metalului la rece, care va eficientiza costul și timpul de efectuare a lucrărilor și va crește competitivitatea produsului final. Aşa se va mări numărul clienților noştri și, într-un final, va crește profitul afacerii”, povesteşte Cătălina Pascal.
- Tot 15 mii de Euro a primit și Dunas Sergiu pentru start-up-ul său. Compania lui a fost fondată în iulie 2020 pentru a produce și a comercializa hrană granulată pentru animale în regiunea de sud. Investiția va consta în procurarea și instalarea unei linii de producere pentru amestecuri granulare furajere, care va genera 4 locuri noi de muncă.
Antreprenoriat social
La această categorie, câștigător a fost desemnat Vasile Dincă, fondatorul A. O. Pro Lumina. Suma certificatului de grant pe care a primit-o, constituie 20 mii Euro și cu ajutorul acestia, Vasile Dincă și-a propus să facă catering social.
“ Noi activăm în domeniul social în mod deosebit, dar și în alte domenii ( cultural, cu tinerii, cu copiii). Proiectul de catering care-l inițiem acum, se referă la procurarea principalelor utilaje de bucătărie care ne vor ajuta să preparăm mâncare și să facem distribuirea acesteia la beneficiari. Vom folosi aceste fonduri și pentru proiectele sociale care le dezvoltăm deja, și e vorba despre o cantină socială pentru bătrâni și persoane sărace, îngrijiri la domiciliu și diverse alte proiecte”, menționat Vasile Dincă.
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 mln. Euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
A.O. Cahul „2030” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Ce înseamnă Uniunea Europeană pentru Raionul Cahul”. Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru creșterea potențialului de vizibilitate și implicare a cetățenilor este Asociația Presei Independente (API).
Conținutul video-ului aparține autorilor și nu reflectă neapărat viziunea UE sau GIZ