Publică un anunț
piatasud.md

EU4Moldova: Startup City Cahul aduce profesiile viitorului mai aproape de elevii din regiune

EU4Moldova: Startup City Cahul aduce profesiile viitorului mai aproape de elevii din regiune

Cel mai complex program online de cursuri extra curriculare – „Tekwill în fiecare școală” (TiFS) – se extinde și la sudul țării! Anul trecut, în misiunea sa de a aduce profesiile viitorului mai aproape de elevi și de profesori, s-a alăturat și Uniunea Europeană prin asistența financiară acordată în cadrul proiectului „Eu4Moldova:Startup City Cahul”, în parteneriat cu Suedia și implementat de ATIC. Astfel, in 2021, cca 46 de școli din regiunea Cahul sunt așteptate să se înscrie la program. Până va fi dat  startul lecțiilor, pedagogii vor beneficia de un program de formare pentru a învăța cum să integreze eficient metode inovative de predare și învățare în clasă, la cursurile TiFS. Mai multe cadre didactice au fost invitate la un eveniment de prezentare live a inițiativei „Tekwill în fiecare școală” la Cahul, la care au participat membrii echipei de implementare și actualii profesori beneficiari ai programului din regiunea de sud a Moldovei. 

 „Suntem foarte mândri că actualmente, peste 5,327 de elevi din toată țara participă la cursurile programului pilot. Scopul nostru este ca să dezvoltăm și să oferim posibilitatea elevilor din toată țara să beneficieze de educație digitală. Ne dorim să facilităm accesul elevilor din regiuni spre studierea aprofundată și actualizată a sectorului TIC, prin promovarea diferitor inițiative educaționale necesare dezvoltării industriei tehnologice. Mai mult ca atât, „Tekwill în fiecare școală” este o modalitate eficientă de a-i ajuta să înțeleagă în viitor ce profesie își doresc să îmbrățișeze”, a afirmat Tatiana Alexeev, manageră a proiectului „Tekwill în fiecare școală”.

Experiențele profesorilor instruiți în cadrul proiectului pilot 

Anul trecut, în cadrul proiectului pilot „Tekwill în fiecare școală”, peste 216 profesori au participat la sesiunile de training dezvoltate cu ajutorul unor mentori cu experiență în domeniu. Printre ei, s-au aflat și câțiva pedagogi din instituțiile din Cahul, care au  împărtășit din experiența lor în program cu cei cca 50 de colegi din școlile din regiune.

 „Ne-am convins deja că tinerii au nevoie de abilități tehnologice, iar scopul nostru a fost să-i îndrumăm să canalizeze aceste competențe în domenii mai avansate. Cursul pe care l-am predat a fost „Proiectare și dezvoltare web”. Deși de la început aveam temeri că va fi complicat și ne bătea gândul să renunțăm, eu fiind profesoară de limba engleză și colega mea profesoară de biologie, la finalul acestui curs, am realizat ce experiență valoroasă am acumulat – am deprins alte metode de a colabora cu elevii, am obținut competențe digitale. Elevii au devenit mult mai curioși să cerceteze ce se află în spatele website-urilor preferate. Aceste cursuri susțin și învățarea interdisciplinară, ca elevii să poată face conexiuni cu situații din viața reală și să utilizeze tehnologia în scopuri constructive, pentru a-și dezvolta independența în gândire și acțiune.”, a menționatNina Fridjoi, profesoară la LT „Mihai Sadoveanu”, Giurgiulești.

„Când ne-am înregistrat pentru a lua parte la proiectul TiFS, scopul nostru principal a fost să le oferim elevilor noștri ocazii favorabile de învățare și perfecționare a abilităților digitale, dar nu ne-am imaginat că această inițiativă va avea un impact atât de mare asupra activității noastre didactice. Ne-am asumat responsabilitatea de a aduce o schimbare în sistemul de învățământ în școala noastră, iar participarea la proiect a fost o provocare pentru noi. În urma acestui curs, am dobândit nu doar cunoștințe valoroase, dar și siguranța că oricând aș putea să mă reprofilez spre o carieră în IT. De aceea, recomand cu încredere tuturor dascălilor să se alăture echipei „Tekwill în fiecare școală” și vor descoperi o comoară educațională la un click distanță!”, a spusElizaveta Arabaji, profesoară la LT „Mihai Sadoveanu”, Giurgiulești.

Cum participi la program?

Pentru a fi parte a proiectului „Tekwill în fiecare școală”, administrațiile trebuie să-și   înregistreze instituțiile la program. Ulterior, cadrele didactice participă la un program de formare  la care studiază diverse practici, pe care urmează să le aplice în predarea disciplinelor în cadrul orelor opționale. Pedagogii beneficiază și de expertiza unui mentor pe tot parcursul anului de studiu, dacă au anumite neclarități.

 În curând, va fi dat start unui nou program de instruire pentru profesori, iar doritorii sunt așteptați să se înscrie la https://tekwill.online/form/application-for-school-registrat  până pe data de 22 februarie 2021.

Ce conține programul „Tekwill în fiecare școală”?

„Tekwill în fiecare școală” este un program complex de cursuri extra-curriculare online care a fost lansat în anul precedent. Lecțiile sunt studiate în mod opțional în cadrul disciplinelor școlare pe platforma www.tekwill.online.md  

Conținutul este disponibil în limbile română și rusă, iar elevii pot studia în baza unei curricule divizată în patru domenii:

  • Inteligența Artificială (cursurile: Programarea Agloritmilor in C/C++, Inteligența Aritificială)
  • Dezvoltare Software (cursurile: Proiectarea și Dezvoltarea Web, Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile)
  • Industrie Creativă (cursurile: Design Grafic, Video Storytelling)
  • Leadership Antreprenorial (cursurile: Inteligenta Emoțională, Antreprenoriat).

Prin studierea acestora, școlarii și liceenii cu vârste cuprinse între 13 – 19 ani au posibilitatea de a-și dezvolta gândirea critică, creativitatea, competențele digitale, aptitudinile și calitățile, dar și a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare interpersonală. Timp de un an, aceștia vor urma un curs din 34 de lecții cu un conținut digital interactiv, iar la final – vor realiza un proiect practic în baza cunoștințelor obținute.

În anul de învățământ 2021-2022,  peste  20.000 de elevi din toată țara vor studia opțional cursurile inovative, iar cu ajutorul tehnologiilor informaționale  vor beneficia în viitor de mai multe oportunități profesionale.   

Despre „Tekwill în fiecare școală”

Dezvoltarea proiectului „Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat și ale cetățenilor țării din Moldova sau diasporă (în cadrul campaniei de finanțare participativă a proiectului TwentyTu, a cărui start a fost dat în 2018), precum și a partenerilor externi de dezvoltare – USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova și  PNUD Moldova. De asemenea, proiectul este dezvoltat în colaborare cu Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Angajamentul programului educațional inovativ este ca, în următorii 10 ani, toate liceele din țară să facă parte și să beneficieze de oportunitățile educaționale ale „Tekwill în fiecare școală”. Pe termen lung, proiectul are misiunea de a pune în valoare capitalul uman al Republicii Moldova și de a crește o generație de oameni care să creeze acasă, în Moldova, produse și servicii care să răspundă provocărilor social-economice naționale și globale.

Mai multe despre „Tekwill în fiecare școală” AICI.

Despre EU4Moldova: Startup City Cahul

„Startup City Cahul” este o inițiativă care abordează dezvoltarea socio-economică durabilă a municipiului Cahul și a localităților învecinate, care completează acoperirea regională a asistenței pentru dezvoltare acordată de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Proiectul va sprijini în special dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriat, ocuparea forței de muncă pentru întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei, precum și va oferi oportunități tinerilor și femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). „Startup City Cahul” va înființa un centru regional de inovare și tehnologie în Cahul – centrul de inovație EU4Innovation – iar un grup larg de localnici vor deveni beneficiarii săi. Obiectivul centrului este de a avea un efect de stimulare în alte zone de dezvoltare ale orașului.

UE investește 6,8 milioane EUR în proiect, care sunt canalizate prin intermediul Agenției Suedeze de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (Sida) și implementate de Asociația Moldovenească a Companiilor de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (ATIC).

Articole similare