Publică un anunț
piatasud.md

Eurodeputatul Siegfried Mureșan propune realocarea a 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Eurodeputatul Siegfried Mureșan propune realocarea a 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a depus un amendament în Parlamentul European privind realocarea a 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova, după ce va fi creată Facilitatea pentru Ucraina, transmite MOLDPRES.

Potrivit europarlamentarului, Raportul legislativ privind Facilitatea pentru Ucraina, la care se lucrează în prezent în Parlamentul European, prevede crearea unui nou instrument financiar, de aproximativ 50 de miliarde de euro, pentru a sprijinii cetățenii și autoritățile ucrainene.

Odată creat acest instrument financiar special, fondurile alocate inițial în bugetul UE pentru sprijinirea Ucrainei în perioada 2024 – 2027 devin disponibile pentru alte investiții. Este vorba de o sumă estimată la aproximativ 600 de milioane de euro din Instrumentul de Vecinătate al Uniunii Europene.

„În amendamentul pe care l-am depus la proiectul de regulament privind crearea facilității, solicit ca acești bani deveniți disponibili să fie puși la dispoziția țărilor candidate ale Uniunii Europene aflate la granița războiului din Ucraina. În acest moment, singura țară candidată de la granița cu Ucraina este Republica Moldova”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan după depunerea amendamentului.

Oficialul a menționat că după Ucraina, Republica Moldova este țara care a avut cel mai mult de suferit din cauza războiului declanșat de Rusia, iar autoritățile și cetățenii Republicii Moldova au reușit să gestioneze cu succes aceste provocări și țara a reușit în ultimii doi ani „să facă progrese fără precedent în ceea ce privește implementarea reformelor și integrarea europeană”.

„De aceea, ca negociator-șef al Parlamentului European pentru Bugetul UE din 2024, consider că Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul pe care îl putem oferi în următoarea perioadă că să gestioneze în continuare provocările cu care se confruntă, să ia măsuri de sprijin pentru oameni și să continue reformele privind integrarea europeană. De aceea, mă voi lupta ca acești bani să fie puși la dispoziție cât mai repede Republicii Moldova”, a conchis Siegfried Mureșan. 

La mijlocul lunii august, Comisia Europeană a anunțat că va redirecționa 135 de mln de euro pentru a consolida cooperarea cu Republica Moldova și Ucraina. Fondurile erau destinate inițial pentru programe cu Rusia și Belarus.

Articole similare