Publică un anunț
piatasud.md

Femeile din Cahul – informate despre posibilitățile de inițiere a unei afaceri

Femeile din Cahul – informate despre posibilitățile de inițiere a unei afaceri

La Cahul a avut loc seminarul „Oportunități pentru abilitarea economică a femeilor din mediul rural și orașele mici”, organizat de către Centrul CONTACT-Cahul și AO „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

La instruire au participat peste 20 de femei active, din localitățile raionului Cahul – partenere în cadrul programului EVA.

Subiectele abordate au vizat principiile de abilitare a femeilor; oportunități de care beneficiază sau sunt private femeile din mediul rural; capacitatea si posibilitate femeilor de a participa la abilitare economică. La eveniment a fost prezentată și Foaia de parcurs privind abilitarea economică a femeilor, aprobată de guvernul Moldovei. 

„Eu consider ca abilitarea economică a femeilor este foarte importantă, pentru că femeile nu au curajul de a se lansa în afaceri, de a dezvolta o inițiativă în domeniul antreprenoriatului. Pentru a obține încredere în sine este nevoie ca femeile să beneficieze de instruiri, de informare, după care va apărea curajul și se vor găsi resurse, și acea echipă va apărea, și susținerea familiei, iar afacerea va obține succesul pe care trebuie să-l atingă”, ne-a declarat Elena Gîrneț, participantă la instruire. 

În cadrul seminarului, femeile au fost informate despre pașii ce urmează a fi făcuți pentru a deschide o afacere și care sunt principalele provocări. De asemenea, participantele au aflat despre organizațiile guvernamentale și nonguvernamentale care acordă sprijin pentru femeile care doresc să inițieze o afacere sau care tind să dezvolte o afacere existentă. 

„Seminarul de astăzi este despre oportunitățile de reabilitare economică a femeilor din Republica Moldova care vin, în special, din localități mici, din sate mici. Condițiile de abilitare a femeilor sunt reduse și incomparabile cu oportunitățile create pentru bărbați. În acest sens, și donatorii, și partenerii de dezvoltare, și guvernul creează diferite opțiuni și diferite programe pentru abilitarea femeilor. Accesul la resurse este inechitabil și creează niște impedimente pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor inițiate de femei”, ne-a declarat Sergiu Neicovcen, expert național. 

Potrivit expertului, principalele motive pentru care femeile ezită să inițieze o afacere este lipsa de informare. Un al aspect important, caracteristic societății noastre, este prezența a tot felul de prejudecăți și stereotipuri privind femeia antreprenoare. 

„Femeile, deseori, nu găsesc acel curaj pentru a iniția o afacere sau o activitate economica și nu au susținerea familiei pentru a lansa o afacere”, a mai adăugat Sergiu Neicovcen. 

Aceasta a fost al 11 eveniment desfășurat în cadrul Platformei femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni. Membrele platformei sunt femei active din Cahul, consiliere din Cahul, reprezentante ale societății civile.

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Articole similare