Publică un anunț
piatasud.md

Fermierii din sudul țării au început recoltarea florii soarelui: Avem media de 200-300 kg/ha

Fermierii din sudul țării au început recoltarea florii soarelui: Avem media de 200-300 kg/ha

Dacă acum ceva timp fermierii își mai puneau speranța în floarea soarelui și prognozau recolte de circa o tonă per hectar, lansarea campaniei de recoltare i-a lăsat fără speranțe, transmite agrobiznes.md

Potrivit acestora, recolta obținută per hectar este de doar 200-300 kilograme per hectar.

„Inițial, agricultorii sperau să obțină recolta de circa o tonă per hectar, însă când au început recoltarea s-au dezamăgit. Avem maxim 200-300 kg per hectar. Fermierii au solicitat să fie modificate actele. Din cauza temperaturilor înalte, procesul de polenizare nu prea a avut loc, astfel, boabele sunt goale. Semințele sunt seci. Indiferent de soi sau hibrid, situația este aproape identică. Până și hibrizii rezistenți au avut de suferit”, ne-a spus Gheorghe Mațcu, Şef Serviciu agricultură şi alimentaţie din Basarabeasca.

Fermierii din Căușeni ne-au declarat că recoltează, în medie, circa 200-500 kg semințe per hectar, cei din Ștefan Vodă o duc și mai rău, recolta medie fiind de 100-300 kg/ha, în Comrat și Cahul 200-300 kilograme per hectar, maximul recoltat fiind de 420 kilograme de pe un lot de 4 hectare.

Evident, sunt câmpuri care au obținut și recolte mai mari, datorită precipitațiilor căzute zonal, însă situația generală, potrivit agricultorilor, este tragică.

Urmează să discutăm și cu fermierii din zona de Nord și Centru pentru a realiza o estimare a recoltei de floarea soarelui obținută de aceștia.

Articole similare