Publică un anunț
piatasud.md

FOTO// Copiii din Cotihana beneficiază de un teren de joacă modern

FOTO// Copiii din Cotihana beneficiază de un teren de joacă modern

Peste 200 de copii din satul Cotihana, municipiul Cahul, au unde-și petrece timpul liber, într-un mediu sigur și amenajat. Toate acestea, grație implicării comunității care a reușit să atragă două proiecte pentru amenajarea unui teren din centrul satului. 

Lucrările de terasament, dotarea cu mobilier urban și inventar pentru copii, pavarea unei alei și plantarea copacilor – sunt câteva activități ce au început în luna martie 2022, fiind principalele acțiuni ale grupului de inițiativă „Cotihana pune umărul”. Terenul de joacă a fost inaugurat pe data de 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului. 

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect, Uniunii Europene, Primăriei municipiului Cahul. Pe copii vreau să-i felicit cu ocazia acestei zile importante pentru ei, le doresc să fie fericiți, să se bucure și împreună să realizăm, în continuare, lucruri frumoase pentru Cotihana. Mulțumim mult pentru suport, încurajare și încredere”, a spus Svetlana Bîrlea, lidera grupului de inițiativă. 

Grupul de inițiativă  a reușit să atragă peste 82 mii lei prin proiectul „Mobilizarea femeilor și bărbaților pentru participare la acțiunile de amenajare a localității”, în cadrul Programului de susținere a inițiativelor comunitare desfășurat de CPD, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF. 

Banii au fost utilizați pentru a achiziționa utilajul terenului de joacă pentru copii și a instala câteva bănci. 

„Mă bucur că văd atât de mulți copii fericiți la deschiderea acestui teren. Cu toții ne aducem aminte care era situația înainte și vedem cât de frumos este acum. Vreau să mulțumesc tuturor pentru contribuție – celor care s-au implicat, au pus umărul și au ajutat cu ce au putut. Acum rămâne să menținem implicarea și efortul pe care l-am depus,astfel încât copiii să se bucure de teren cât mai mult timp” a declarat Valeriu Musteață, membrul al grupului de inițiativă și consilier municipal.  

Alți circa 84 mii lei au fost atrași, drept contribuție, prin programul local de bugetare participativă, pentru a procura terenul de fitness în aer liber și o parte din mobilierul urban. 

„Mă bucur că atunci când există inițiative frumoase, cu siguranță, se găsesc resurse ca acestea să fie realizate. Apreciez foarte mult eforturile fiecărui locuitor a satului. Atunci când s-a făcut apelul de a contribui fiecare cu ce poate – au fost oameni receptivi. Când există consolidarea eforturilor, se pot face lucruri frumoase. Avem o localitate cu potențial și viitor, cu care se poate mândri” a declarat Nicolae Dandiș, primarul mun. Cahul. 

Localnicii au contribuit și ei cu circa 8 mii de lei, dar și cu implicarea directă la amenajarea zonei și instalarea mobilierului urban și al utilajului. În cadrul aceleiași inițiative a fost construită și o alee. 

În prezent, copiii se bucură de un teren de joacă dotat cu tobogan, leagăne, căsuțe, caruseluri, iar cei mari pot practica sportul datorită inventarului sportiv instalat. De acest teren se vor bucura nu doar tinerii – fetele și băieții, ci și adulții din s. Cotihana.  

„Noi suntem foarte mulțumiți și ne închinăm. Noi trebuie să învățăm copiii să păstreze aceste lucruri” ne-a spus una dintre bunicile prezente la deschiderea terenului de joacă. 

Cei mai fericiți sunt copiii care, în sfârșit, au un teren de joacă modern și dotat cu tot ce este necesar pentru a petrece timpul liber, și accesibil pentru toate vârstele. 

„Sunt foarte bucuroasă că ne vom juca aici”, ne-a spus pe scurt o fetiță.  

O altă mămică ne-a declarat: „Mulțumim tuturor care au depus efort, timp, bani ca să vedem acest vis realizat. Vreau să mulțumesc Primăriei municipiului Cahul pentru contribuția la proiect”.

Satul Cotihana se află la  circa 7 km de municipiul Cahul. Populația satului Cotihana este de circa 1300 de locuitori. 

Acest produs a fost realizat de către Ziua de Azi Cahul, în colaborare cu Centrul Media pentru Tineri, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene. 

Articole similare