Publică un anunț
piatasud.md

Furtunile vor continua și în următoarele zile. Salvatorii vin cu recomandări pentru cetățeni | METEO

Furtunile vor continua și în următoarele zile. Salvatorii vin cu recomandări pentru cetățeni | METEO

Ploile torențiale cu vânt puternic vor continua și în zilele ce urmează, avertizează specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS). Fenomenul este caracteristic lunii iunie pentru zona Republicii Moldova, au precizat meteorologii pentru MOLDPRES. Pentru a evita situațiile de risc, salvatorii recomandă oamenilor să fie prudenți, iar în caz de furtună să se adăpostească în locuri sigure.

Furtuna de noaptea trecută a făcut ravagii în localitățile din centrul Republicii Moldova. Copaci doborâți și drumuri blocate – acesta a fost tabloul dezolant surprins în capitală la primele ore ale dimineții.

Fenomenul este caracteristic continentului european care se află sub influența Oceanului Atlantic, susțin meteorologii.

Solicitat de MOLDPRES, Ghenadie Roșca, șeful Direcției prognoze meteorologice de la SHS, a declarat că pentru ziua de astăzi probabilitatea declanșării unei furtuni este scăzută.

Luna iunie este considerată cea mai ploioasă din tot anul. Astăzi, probabilitatea unei instabilități atmosferice este mai redusă, monitorizăm, dacă va fi cazul, vom emite o avertizare. Pentru luna iunie este caracteristic să avem astfel de fenomene. În medie, ar trebui să fie 10-12 zile cu astfel de fenomene”, a menționat Ghenadie Roșca.

În cazul unor avertizări meteorologice, cetățenii ar urma să fie prudenți, atenționează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Salvatorii le amintesc părinților să nu își lase copiii fără supraveghere iar în caz de situații de risc să apeleze la numărul unic de urgență 112.

Ar fi bine ca oamenii să dea dovadă de responsabilitate, să țină cont de mesajele autorităților, în special dacă vorbim de probabilitatea căderii pomilor sau arborilor bătrâni, a firelor electrice, să se asigure și să nu meargă sub acestea. Iar în cazul furtunii și precipitațiilor abundente, e bine ca oamenii să își găsească un adăpost pentru a nu-și pune viața în pericol”, a declarat pentru MOLDPRES Liliana Pușcașu, ofițer de presă IGSU.

Furtunile vor fi mai slabe și mai rare după data de 14 iunie, afirmă meteorologii. În schimbul acestora va veni perioada de caniculă cu temperaturi de peste +30°C.

Astăzi, vremea se menține caldă, fără precipitații. Maximele termice nu vor depăși +29°C.

Totodată, țara vecină România se află sub Cod galben de inundații, valabil până joi în 29 de județe. 

Articole similare