Gheretele din fața Pieței Agricole din Cahul au fost evacuate forțat
La 22 august, la ora 16:00, reprezentanții primăriei Cahul împreună cu executorul judecătoresc au demarat procedura de evacuare forțată a gheretelor amplasate pe strada A. Mateevici din Cahul, în fața Pieței Agricole.
În proces a fost antrenată tehnica grea, astfel fiind pus punct unui conflict dintre Primăria municipiului Cahul și comercianții în cauză care durează de mai bine de 2 ani.
Gheretele improvizate din metal au fost amplasate în anii 2000, pe trotuarul de pe str. A. Mateevici, în nemijlocita apropiere de piața agricolă. Pe atunci, antreprenorii în cauză au obținut autorizația care le permitea instalarea gheretelor și desfășurarea activității de antreprenor în zona dată.
Astăzi, potrivit reprezentanților Primăriei Cahul, acești antreprenori nu dețin nici o autorizație de funcționare, nu achită nici un impozit local, ocupă terenul public în mod abuziv și urmează să îl elibereze. De aici și a pornit acțiunea în instanță pe de o parte Primăria Municipiului Cahul iar pe de altă parte comercianții cu gheretele în cauză.
„Sunt mai mult de 2 ani deja de când încercăm să evacuăm niște gherete care sunt instalate ilegal pe strada Mateevici. Am încercat să le explicăm oamenilor că stau fără un contract de arendă pe teren, au avut niște autorizații provizorii care au expirat, nu au dorit să se conformeze și am mers pe calea judiciară. Sunt câteva persoane care nu au dorit să le evacueze de buna voie. Scopul este a de a face regulă în centrul orașului, vrem să amenajăm orașul, să aibă un alt aspect. Le-am propus cetățenilor locuri alternative, ca să aibă un spațiu de comerț, am încercat să le identificăm chiar butice pe teritoriul piețelor existente. Au vrut insistent să stea aici, pe teren, caci ei au stat de mai mulți ani. Am spus: este timpul să curățim acest teren, este timpul să amenajăm un trotuar, zonă de parcare, să aibă pe unde trece cetățenii și să intrăm în albia legală. Am încercat să îi ajutăm, toate soluțiile au fost refuzate din partea lor. Nu este doar un caz, avem mai multe procese în instanță care vom ajunge până la a avea hotărârea definitivă și de executare. De la începutul mandatului mi-am propus să facem regulă, încerc să discut cu oamenii, noi vom aplica legea indiferent dacă se supără 1,2 sau 3. Cetățenii capitalei de sud a țării merită să trăiască într-un oraș balnear amenajat cu condiții decente, și piață și trotuar. Dacă doresc tot timpul există soluții, dacă nu doresc se vor conforma legii în vigoare. ” ne-a declarat Nicolae Dandiș, Primarul mun. Cahul.
Procesul a durat foarte mult timp. Judecătoria Cahul cât și Curtea de Apel Cahul a dat câștig de cauză Primăriei, hotărând evacuarea gheretelor. Hotărârea Curții de Apel Cahul este una executorie, mai ales că comercianții nu au solicitat de la Curtea Supremă de Justiție suspendarea executării Hotărârii Curții de Apel Cahul, pe această normă legală s-au bazat autoritățile și au demarat procedurile de executare a hotărârii Curții de Apel. De menționat că dosarul în cauză se află în examinarea Curții Supreme de Justiție, iar autoritățile nu au așteptat un verdict final.
„La moment este o hotărâre definitivă care a fost executată de executorul judecătoresc. Au atacat la Curtea Suprema de Justiție, dar nu au solicitat suspendarea executării. Până în ziua de azi nu avem o încheiere a Curții Supreme prin care să se dispună suspendarea executării, respectiv executorul judecătoresc nu a avut temei de suspendare a executării documentului executoriu. Tentative de a soluționa pe cale pașnică au fost mai multe, dar fără succes. Procesul a durat mai bine de 2 ani într-u cât pârâții au solicitat amânarea ședinței de judecata pe diferite motive pentru a se folosi mai mult de terenul respectiv care se află chiar în stradă. Pârâții nu aveau nici notificări de desfășurare a activității de întreprinzător, nu aveau contract de locațiune încheiate cu primăria și respectiv nu achitau careva taxe pentru locațiunea terenurilor date” ne-a comunicat avocatul Maxim Todorov, , reprezentantul primăriei Municipiului Cahul în procesul de judecată.
Comercianții au fost înștiințați că dacă nu eliberează terenul domeniu public până pe 15 august,, pe 22 august va fi efectuată executarea forțată. Cu toate acestea, unii continuau să vândă marfa și doar cu puțin timp înainte de a veni tehnica grea, au început golirea gheretelor.
Evident că nu s-a lăsat fără scandal. Lungile discuții dintre proprietarii gheretelor și primarul municipiului pentru a stopa evacuarea nu au dat roade, spațiile comerciale improvizate erau evacuate pe rând.
„Noi nu suntem de acord cu decizia primăriei de a ne scoate de la unicul loc de muncă. Vrem ca primarul sa ne dea de lucru, să nu plece copii peste hotare. Vrem ca să fie trași la răspundere toți care-s de vină, care ne-au scos, care ne-au luat lucru. Lucrăm de 20 de ani aici, plătim toate impozitele, dar domnul primar a decis să ne scoată de aici” ne-a declarat Maria Hașdeu, comerciantă.
O dată ce au demarat procedurile de executare silită a gheretelor, la fața locului s-au adunat mai mulți reprezentanți ai autorităților locale: 2 dintre vicepreședinții de raion, dar și doamna parlamentară Elena Bacalu. Nici un consilier municipal nu a fost văzut în acea zi pe strada în cauză.
„Lucrez din 1996 la chioșcul acesta care m-a hrănit atâtea timp. Unii au plecat peste hotare ca să câștige o bucată mai mare, eu am rămas în țară, am plătit impozitele care mi-au fost puse în față, la timp. Până acum au fost 4 primari care ne-au intrat tot timpul în situație, care ne-au înțeles că asta e ultima bucățică a noastră de pâine. Am așteptat că poate cândva ne vor da posibilitatea să facem chioșcuri frumoase care să rămână copiilor noștri. A venit domnul Dandiș care ne-a luat ultima bucățica de pâine și i-a dat-o domnului din spate (pieței agricole n.r.) care nu se mai satura de miile de metri pe care le are. Am rămas fără lucru, sunt nevoită să plec din țară, să-mi câștig pâinea. De la 42 de ani sunt văduvă și nu văd nici o perspectivă în această țară. Eu am lucrat pe teren public până acuma. Consilierii municipali, unde sunteți dumneavoastră, de ce nu ne apărați drepturile? ” ne-a comunicat Natalia Draganu-Botgros, o altă comerciantă.
Totodată, doamna Draganu-Botgros ne-a mai declarat că în ghereta în cauză avea marfă la circa 120 mii lei care acum nu știe cum să o realizeze ca să plătească facturile pentru aceasta.
„Eu aș vrea să ajungă și până la Pavel Filip, să ne ajutați caci am rămas pe un petic de pământ și acesta ne-a fost luat. Avem un an și ceva, 2 de când ne luptăm. Când a venit în post domnul Dandiș, am fost personal la dumnealui și ne-a promis că se va găsi o soluție. Am înțeles, unde sunt bani acolo e viață, unde nu-s bani – oamenii mor de foame. Asta e ultima bucată a mea de pâine. Nu e vorba de judecata, e vorba de omenie. Domnule primar, când ai venit și noi te-am votat nu prin legi, fiecare om va ales cu sufletul, și trebuie din suflet tot așa să dai omului să muncească. Nu te uita la legile prostești, că el a cumpărat în spate. El a cumpărat nu cu banii lui. Un veceu nu a fost făcut până acuma și ce a fost făcut tot nu e făcut cum trebuie, doar pentru bani. Cât trebuie să mai dați la acel bogat, cât poate sa-și mai umple buzunarul?” a punctat doamna Natalia Draganu-Botgros.
Toată procedura de evacuare forțată a gheretelor a durat în jur de 5 ore. Cu toate acestea, pe loc au mai rămas 2 gherete a căror proprietari nu au putut fi identificați, iar în hotărârea instanței figurau doar cei care arendau spațiile. Aceste gherete vor rămâne pe acel loc până nu va fi identificată o soluție legală de a le evacua.
„Nu am fost parte participantă la procesul dat, dacă primăria a câștigat în instanță, are foaie executorie, a continuat lucrul ei. Noi vrem să continuăm dezvoltarea pieței, să facem parcări, pavaj , cea ce nu a fost până la momentul dat în oraș” ne-a comunicat Ruslan Vition , Administratorul pieței agricole.
După aproximativ 5 ore de discuții și după ce mai toate gheretele au fost evacuate, există totuși o speranță că comercianților vizați li se va găsi un alt loc pentru a continua activitatea economică.