Publică un anunț
piatasud.md

Ghidul Apicultorului: Metoda creșterii matcelor

Ghidul Apicultorului: Metoda creșterii matcelor

Creșterea mătcilor din faza de ou sau larvă de lucrătoare până în faza de celulă gata de eclozionare este un proces biologic unitar. 

Orice metodă care este folosită va da rezultate bune dacă se respectă condiţiile de creştere, modul cum a fost mânuit materialul de creștere și cum a fost pregătită creșterea, astfel încât potențialul acestora să nu fie suprasolicitat. 

La alegerea metodei de creștere se ia în calcul necesarul de mătci care trebuie să fie crescute corelat cu echipamentul necesar, condițiile de creștere și întreținere; condițiile de mediu, resurse și cele climatice. De regulă creșterea mătcilor se face în perioada de primăvară-vară, lunile aprilie – august. În familia crescătoare trebuie Să Existe o umiditatea aerului de 40-60% și o temperatură de 30ºC – 35ºC.

Operațiuni de pregătire a puietului tânăr necesar creșterii de mătci, pentru a fi trecut în familia doică

Metode de creștere

  1. Tăietura în arc este o metodă simplă și potrivită pentru începători. Se ia un fagure deschis la culoare, un fagureplin cu ouă şi larve tinere şi se face o tăieturăînfagureînformă de arc la partea inferioară a fagurelui. Se recomandă încălzirea cuțitului de tăiere. Albinele vor crește botcile pe marginea acestei tăieturi. Pentru ca botcile să nu fie concrescute, ceeace ar îngreuna decuparea acestora, se răresc larvele pe porțiunea tăiată.  
  2. Tăierea fâşiilor de fagure, a celulelor şi ştanţarea acestora – fagurele conținând larve tinere se pune pe un suport plan şi cu un cuțit încălzit se decupează un rând de celule sau mai multe. Aceste fâșii vor fi fixate prin diverse procedee de le-ați urile unei rame de creştere. Larvele vor fi rărite la distanţe de 1-2cm. O altă procedură este cuparea sau ștanțarea de celule cu larve și fixarea lor pe rame de creştere. Faţă de metoda 1 utilizarea fâşiilor de fagure sau a celulelor cu larve decupate prezintă avantajul că albinele doici acceptă repede și încep creșterea concomitent din celule aflate cu deschidere în jos.Dezavantajul metodelor care folosesc creșterea din celule de lucrătoare este că mătcile nu pot să atingă mărimea optimă. 
  3. Transvazarea larvelor. Prin acest procedeu se înțelege mutarea unor larve tinere din celule de lucrătoare botci artificiale. Practicată pe larg în creşterea dirijată de mătci această metodă prezintă cele mai mari avantaje prin obținerea de mătci de calitate. Botcile artificiale pot fi confecţionate din ceară (obținute artizanal) sau din material plastic (achiziţionate din comerţ) botcile vor fi lipite sau fixate pe leaturi de creştere pe dopuri de creştere care pot fi preluate ușor de pe leaţuri. Transvazarea larvelor se face cu ajutorul unui instrument special de diferite forme denumit spatulă de transvazare. 

Premiza reuşitei transvazării este o mână sigură și o vedere bună. 

Măsuri pentru aprovizionarea optimă cu hrană a materialului de creștere în familia doică

Metodede creștere:

În cazul înmulțirii naturale, dezvoltarea matcii de la ou până la eclozionare are loc într-o singură familie de albine. În creşterea dirijată de obicei crescătorul divizează creșterea mai multe colonii: 

  • familia  de prăsilă (furnizoare de material de creştere – ouă sau larve); 
  • familia doica formată din: 
  • familia starter (pornitoare) – utilizată pentru acceptarea creșterea de mătci a materialului de creștere în primele 10-48h; este vorba de o familie de albine orfanizată; 
  • familia crescătoare (finisoare) – creșterea botcilor cu larve acceptate.  Este o familie cu matcă, dar aceasta va fi izolată printr-o gratis specială de compartimentul unde se introduc botcile până la capacirea până la eclozionare.  

După căpăcire botcile se izolează individual în cuşti speciale şi pot fi puse în incubator sau într-o familie obișnuită care să le asigure doar căldura şi umiditatea necesară eclozionarii.

Articole similare