Ghidul Apicultorului: Producerea de roiuri artificiale pe rame

Ghidul Apicultorului: Producerea de roiuri artificiale pe rame

Pentru formarea roiurilor artificiale se folosesc mai multe metode care sunt descrise în literatura de specialitate. Cele mai des utilizate metode în practică au la bază principiul divizarii. Scopul formării roiurilor artificiale esteasigurareaunei înmulțirii controlate a familiilor de albine și evitarea roirii naturale. Formarea roiurilor artificiale se realizează în zile senine și calde, când există culesuri în natură.

Metoda divizarii poate fi realizată în mai multe moduri: 

  • Poate fi facută printr-o divizare egală a ramelor cu puiet și rezerve sau doar prin preluarea unui număr de 4-5 faguri dacă familia ocupă mai multe corpuri. 
  • Dintr-o familie se poate obține un roi sau multe funcție de puterea acestora și interesul de producție (miere sau/și roiuri) 
  • Formarea roiurilor prin divizare se poate face în cutii speciale (roinițe) pe 4-5 ramesau într-un stup de 10 rame împărțit îndouă printr-o diafragma etanșă și 2 urdinisuri opuse pentru a realiza 2 roiuri în același timp.

Lucrări orientative în cazul unei metode simple de divizare: 

  • se vor pregăti stupii goi împreună cu elementele aferente;
  • se vor alege familiile de albine puternice pentru divizare; 
  • echipamentul destinat introducerii roiului artificial este adus lângă familia de bază (din care se formează);
  • matca se va identifica și izola; utilizarea gratiei pentru matcă între cuib și un corp de deasupra ajută la izolarea mătcii și elimină activitatea de căutare a mătcii.
  • în cazul sistemului vertical se scot 2-3 rame cu puiet de toate vârstele din cuib și încă 2 faguri cu hrană miere și păstură, se scutură de albine (pentrua evita preluarea mătcii) și se pun într-un corp suplimentar, deasupra grației de matcă. 
  • în cazul sistemului orizontal se va folosi o gratie concepută pentru sistemul orizontal amplasată după ultima ramă, înainte de diafragmă. 
  • a doua zi, ramele izolate se vor transvaza cu tot cu albine în cutia unde se formeaza roiul artificial;  
  • roiurile artificiale pot fi deplasate pe o vatră la 4-5 km, pentrua evita întoarcerea albinelor la familia de origine. 
  • dacă nu există această posibilitate, se va forma un roi mai viguros, care să conțină 1-2 rame cu puiet gata de eclozionare, pentru ca acesta să nu răcească atunci când o parte dintre albinele culegătoare revin la familia de origine a roiului. Se administrează hrăniri stimulative. Roiul artificial se supraveghează mai intens dacă nu se formează în perioadele de cules.
  • Pentru evitarea furtișagului, hranirile se vor face la căderea nopții, iar urdinișurile vor fi reduse la maxim. 
  • a 2 a zi se introduce în noul roi format, o botca gata de eclozionare sau de preferat o matcă imperecheata pentru o dezvoltare cât mai rapidă. 
  • un roi artificial de 4-5 rame poate ajunge după 40 de zile la nivelul unei familii de 10 rame, prin adăugarea săptămânală, în centrul cuibului, a câteunuifagure bun pentruouat. 

PRODUCEREA DE FAMILII DE ALBINE

Familiile de albine destinate comercializării sunt familii de albine derivate din roiuri artificiale care în urma dezvoltării acestora se extind pe întreg corpul de bază la sistemul vertical (minim 10 rame).

Familia de albine destinată vânzării poate fi vândută în sezon, înaintea culesului principal de la salcâm,  pe minim 10 rame din care 6-7 rame cu puiet în diverse stadii de dezvoltare și 3-4 rame cu rezerve de hrană miere și păstură, și albină care poate ocupa toate intervalele. 

Familii de albine provenite din roiuri artificiale pot fi vândute în același sezon de formare a roiului de proveniență, dacă provin din roiuri timpurii (înperioada de salcâm I-II) sau în sezonul următor.

MAI MULTE:

Articole similare